Vona: "mindannyian a kommunizmus áldozatai vagyunk"

A kommunizmus áldozatainak emléknapján a Pesti megyei Gyömrőn tartott megemlékezést a Jobbik.

A rendezvényen felszólalt Sas Zoltán, a Jobbik helyi választókerületi elnöke. Mint mondta, nekik gyömrőieknek különösen fontos esemény ez a megemlékezés, hiszen 70 évvel korábban a gyömrői járásban borzalmas gyilkosságok történtek. A második világháború vége felé a szovjet front átvonult a térségen, amit követően félkatonai szabadcsapatok érkeztek a településre, akik rendfenntartó tevékenység címén embereket kínoztak és gyilkoltak meg különös kegyetlenséggel.

 

A gyilkosok az akkori és a jelenlegi jogi normák szerint is bűncselekmények sorozatát követték el, felelősségre azonban azóta sem vonták őket. Az elkövetők mindannyian a kommunista diktatúra elkötelezett hívei voltak. A Rákosi-rendszer alatt megszűnt a város járásközponti státusza is, ennek visszaállítására a kormány többször is ígéretet tett az elmúlt években, de még ezt az egyszerre jelképes és pragmatikus lépést sem hajtották végre.

A rendezvényen felszólalt Vona Gábor is, aki megköszönte a megjelenteknek, hogy ellátogattak a megemlékezésre, és az sem kedvtelenítette el őket, hogy ma az ég is sír.

A Jobbik elnöke elmondta: ma az ország számos pontján emlékeznek meg a kommunizmus áldozatairól, de van olyan település, köztük Gyömrő is, ahol ez talán még fájóbb, mint máshol. Ami 70 éve a településen történt, azt ma divatos szóval úgy neveznénk, hogy egy terrorsejt működött ott, akik úgy érezték, felhatalmazást kaptak arra, hogy ártatlan embereket öljenek meg. Aki ma a kommunizmus áldozataira emlékezik, akkor azok előtt hajt fejet, akiket egy rendszer leple mögül megfosztottak az életüktől a második világháború végén, a Rákosi-rendszerben vagy épp 1956 után - mondta Vona, majd hozzátette: tágítani az emlékezés intervallumát, mert meg kell emlékeznünk a Tanácsköztársaság pusztításáról is. Már akkor megkezdődött az a folyamat, hogy ártatlan embereket hitük, politikai meggyőződésük alapján likvidáltak. Vona szerint egy rendszer akkor nyúl ehhez az eszközhöz, ha legbelül retteg.

Rettegtek a kommunisták is, akiknek sem értékrendjük, sem legitimitásuk, sem programjuk nem volt, elegendőnek tartották, ha terrorral tartják félelemben az embereket. Vona Gábor hangsúlyozta: nem csupán a megölt, megkínzott ártatlan emberek, vagy hozzátartozóik az áldozatok  - mindannyian a kommunizmus áldozatai vagyunk. A rendszer rémsége ugyanis továbbra is bennünk él, továbbra is félünk, félelemben tartanak bennünket. A politikus szerint a kommunizmus velünk élő maradványa az is, hogy az országot 40 éven keresztül hitetlenné és hazátlanná akarták tenni, a nemzetet tömeggé tették. A magyarság hazaszeretete korábban példa volt egész Európa számára, ezt irtotta ki tudatosan a kommunista rendszer. A politikus szerint a régi útra kell visszatérni, a hit és a hazaszeretet mutathat irányt, és hozhatja el azt, hogy a mai gyermekek már egy szebb jövőben, élhetőbb országban éljék le életüket.