Vona: nyárig minden postaládába eljutunk a konzultációval

Heves megye székhelyén kezdte országjárását a Jobbik elnöke.

Mielőtt még Vona Gábor megkezdte volna sajtótájékoztatóját Egerben, Dudás Róbert jobbikos megyei képviselő mutatott rá a helyi fideszes viszonyokra. Elmondta, hogy a mai napon három bizottsági ülése lett volna a testületnek, de mivel a Fideszben belháború dúl, így kormánypárti képviselők nem jelentek meg a munkalyükön. Ezzel álláspontja szerint a fideszesek veszélyeztetik a közös munkát és a fejlesztési tervek megvalósulását. A jobbikos képviselő kezdeményezni fogja, hogy a testület szankcionálja a kormánypárti képviselők bojkottját, és ha ez nem vezet eredményre, akkor azt sem zárta ki, hogy a testület feloszlatását is kezdeményezni fogják.
"Komoly munkához komoly képviselőkre van szükség, és szemmel láthatóan ezt nem tudják biztosítani a kormánypártok"
- hangsúlyozta Dudás Róbert.

Mitől valódi a valódi konzultáció?

Vona Gábor májusig tartó országjárásba kezdett az évnyitó beszédében meghirdetett Valódi Nemzeti Konzultáció jegyében. Nemcsak azért Egerben lesz az összes megyét magába foglaló országjárás első állomása, mert a Jobbik elnöke is Heves megyében született, hanem azért is, mert mint fogalmazott, a megyék "jobbikos házi versenyében" Heves megye a legjobb, és szándéka szerint itt mind a három egyéni mandátumot meg fogják szerezni 2018-ban.
 
Ismertette, hogy a Valódi Nemzeti Konzultáció három olyan területet ölel majd fel, amelyekkel nem lehet várni 2018-ig, a leendő kormányváltásig, ez pedig az egészségügy, a korrupció és az oktatás.
"Nem lehet ezekkel várni, és a kormányt meghátrálásra és a helyes irányba való cselekvésre kell kényszeríteni"
- hangsúlyozta Vona, aki kifejtette azt is, hogy azért a konzultáció eszközét választották, mert a férfiak negyven év munkaviszonya után járó nyugdíjról szóló aláírásgyűjtésük során kiderült, hogy a népszavazás lehetőségét a Fidesz lezárta, így ez az eszköz maradt számukra.
 
Kifejtette azt is, hogy mitől valódi a Valódi Nemzeti Konzultáció. Megfogalmazása szerint annyiban különbözik ez a Fidesz konzultációjától, hogy
a Jobbik nem egyértelműségekről, evidenciákról és közhelyekről fogja megkérdezni az embereket,
hanem valódi problémákról, az embereket érintő súlyos kérdésekről. Rámutatott, hogy ők
valóban be szeretnék vonni a társadalmat a konzultációba,
és nem előre borítékolható válaszokat várnak. Fontos különbségként emelte ki azt is, hogy ők
valódi párbeszédet kezdeményeznek a szakmai területek, civil szervezetek és érdekképviseletek képviselőivel
is arról, hogy milyen kérdéseket fogalmazzanak meg.
 
A három terület, az egészségügy, az oktatás és a korrupció témaköréből a sajtótájékoztató keretében egy-egy példát emelt ki. 
 
 
Dudás Róbert, Vona Gábor és Mirkóczki Ádám Egerben / fotó: Béli Balázs, alfahir.hu
 

Több forrás az egészségügynek

Az egészégügy kapcsán az egészségügyre fordítandó állami támogatások kérdését hangsúlyozta. Felidézte, hogy a kormány szerint jelenleg a teljesítőképességük határáig fordítanak az egésszségügyre forrásokat, és a kormánypártok szerint ez az összeg folyamatosan nőtt. A Jobbik elnöke szerint azonban ez féligazság, mert ha a GDP-hez viszonyított arányt nézzük, és összehasonlítjuk a régióban lévő más európai uniós országokkal, akkor azt tapasztaljuk, hogy hazánkban az arányokat nézve sokkal kevesebbet fordít a kormány az egészségügyre. Kiemelte, hogy nemrég részt vett képviselőtársaival a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztalon is, ahol a szakma képviselői a forráshiányt is nehezményezték.

A szakképzés felélesztése

Az oktatás kapcsán a számos nehézség közül ezúttal a szakképzés fellendítésének kérdését emelte ki, amely a Jobbik szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy a hazai ipart be lehessen indítani. Rámutatott, hogy egyrészt az előző kormányok elüldözték a szakképzett embereket, másrészt pedig a szakképzés problémái miatt nincs valódi utánpótlás. 

Politikusok családtagjainak vagyonnyilatkozata

A korrupció kimeríthetetlen témaköréből a képviselői vagyonnyilatkozatok egyik sarkalatos pontjára világított rá. Felidézte, hogy a Jobbik immáron második esztendeje közzéteszi az országgyűlési képviselők családtagjainak vagyonnyilatkozatát is, és erre szólította fel a többi pártot is. Ez azért lenne fontos, hogy a különböző családtagok számára esetlegesen lepasszolt vagyonok is láthatóak legyenek. 

Minden postaládába eljutnak

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a szakma képviselőivel a kapcsolatfelvétel már elkezdődött. A múlt héten emailben és postán is megkeresték az egészségügy és az oktatás szakmai szereplőit, valamint a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztalon is részt vettek, ahol volt lehetőség egyeztetésre.
 
Az állampolgárokhoz a Jobbik tervei szerint még nyár előtt el szeretnének érni, azaz
minden postaládába el fogják juttatni a szakmai képviseletekkel egyeztetett Valódi Nemzeti Konzultáció kérdéssorát. 
Vona Gábor után Mirkóczki Ádám, a Jobbik egri 1. sz. választókerületi elnöke, országgyűlési képviselő ismertette a Jobbik álláspontját a kormány terrorveszélyhelyzetre vonatkozó Alaptörvény-módosító javaslata kapcsán (az ugyanerről tartott budapesti sajtótájékoztatójáról itt írtunk).
 
A sajtótájékoztató után este héttől Vona Gábor lakossági fórumot tart Egerben, a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium dísztermében.