Vona: ügydöntő népszavazás kell

Vona szerint a párizsi merényletekkel Európa és Magyarország számára is új időszámítás kezdődött, ez pedig több kérdést is felvet, amelyekről még sokat fognak vitázni:

az egysebességes vagy többsebességes Európa, nemzetek Európája vagy az Európai Egyesült Államok kérdése, illetve, hogy lehet-e egyszerre Európában demokráciát, jóléti államot, versenyképes gazdaságot és keresztény kultúrkört építeni.

Ugyanakkor Vona kijelentette:

amit ki lehet mondani az az, hogy a Brüsszel és Berlin által vezényelt ostoba, a józan észt, illetve a pragmatikus szempontokat háttérbe szorító bevándorláspolitika megbukott, és ezzel a balliberális politika is, ami ezt folyamatosan támogatta.

Ezt ki kell mondani, és ezzel a magyar társadalmat és az Európai Unió társadalmait is szembesíteni kell – mondta Vona.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint a baloldali és balliberális politikai erőknek azt kell üzenni: elég volt abból a politikából, ami Európát ilyen helyzetbe sodorta.

Van két mondat, amit ki kell mondani és meg kell fontolni: a bevándorlók nem terroristák, illetve hogy a terroristák viszont bevándorlók – szögezte le Vona. Szerinte, aki nem képes mind a két mondatot egymással összefüggésben megérteni, az nem fogja tudni Európát és Magyarországot kivezetni ebből a jelenlegi helyzetből.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője rámutatott: ha meg akarjuk védeni Magyarországot a terrorizmustól, akkor mind a kvóták rendszerét, mind a bevándorlók visszatoloncolását el kell utasítani.

Vona Gábor hangsúlyozta:

a Fidesz világkvóta javaslata sem megoldás, a párizsi merényletek óta az idő túllépett a Fidesz aláírásgyűjtésén, így csak egy ügydöntő népszavazás lehet valódi üzenet Brüsszel felé migránsügyben.

Az ehhez szükséges Alaptörvény-módosítást múlt héten benyújtotta a párt. Vona arra kérte a kormányt és a Fideszt:

támogassák a jobbikos javaslatot, hogy a mindenkori kormányt a magyar társadalom valóban fel tudja hatalmazni arra, hogy se kvóta, se visszatoloncolás nem kell Magyarországra.

Orbán Viktor megköszönte Vona Gábornak azt a megjegyzését, hogy a biztonság nem pártpolitikai kérdés. Hozzátette: az ebből fakadó együttműködéséket keresni fogják, amennyiben erre szükség lesz. Azt leszögezte:

a magyar kormány a leghatározottabban fellép mind a kényszer-betelepítés, vagyis a kvóta, és a visszatoloncolás ellen is.