Vulkánkitörés miatt emberek ezreit menekítették ki az indonéziai Flores szigetén

Vulkánkitörés miatt emberek ezreit menekítették ki az indonéziai Flores szigetén

A másfél kilométer magas tűzhányó több ízben is kitört az elmúlt hetekben.

A Lewotobi Laki-laki vulkán kitörésével a levegőbe került nagy mennyiségű hamu miatt mintegy 6500 embert telepítettek ki az elmúlt napokban az indonéziai Flores szigetén, Kelet-Nusa Tenggara tartományban - közölték a hatóságok hétfőn.

A Lewotobi nevű iker-vulkán egyik csúcsát alkotó, 1584 méteres tűzhányó többször is kitört az elmúlt hetekben, vasárnap óta azonban 40 alkalommal okádott a légtérbe fél-másfél kilométer magas, barnás színű forró füstoszlopot.

Halálesetekről, sérülésekről, valamint károkról nem érkezett jelentés az MTI beszámolója alapján.

Az illetékes hatóságok a legmagasabb fokozatú riasztást adták ki a múlt kedden, és négy kilométeres sugarú körben lezárták a vulkán körüli térséget.

A kitelepített falusiakat pedig iskolákban, középületekben, katonai bázisokon létrehozott evakuációs központokba szállították, vagy a rokonaik fogadták be őket.

Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések, területén 127 aktív vulkán található. December elején kitört a Szumátra szigetén található Marapi vulkán, a természeti csapásban 23-an vesztették életüket.

(Címlapkép: Vulkánkitörés Izlandon, illusztráció - Twitter)