Welsz ismert egy sötét pártfinanszírozási ügyet is

Welsz Tamás halála előtt egy beszélgetésen azt állította, hogy részletesen ismeri azt a panamai céget, amelyik szerepet játszott egy pártfinanszírozási ügyben.

Welsz Tamása  halála előtt alig több mint két hónappal egy beszélgetésen az Origo munkatársának azt állította, hogy részletesen ismeri azt a titokzatos panamai céget, amelyik szerepet játszott egy évekkel ezelőtti nagy értékű magyar pártfinanszírozási ügyben.

Welsz közölte, hogy a korábban ismeretlen hátterű társaság az ő tulajdonába került, és vannak információi a cég korábbi működéséről is – írta az Origo.

Az ügy 2008-ban kezdődött, amikor a Magyarok Egymásért Szövetség nevű párt százmillió forintnyi támogatást kapott egy ismeretlen cégtől. Az eset több okból is feltűnést keltetett, egyrészt azért, mert nem jellemző az ilyen mértékű pártfinanszírozás, másrészt pedig azért, mert a szervezet tisztségviselői ismert emberek voltak.

A pártot Földesi-Szabó László egykori rendőr vezette, aki az Egymásért Alapítvány elnökeként vált ismertté 2007-ben, akit a hatóságok nyomozást indítottak ellene többmilliárdos csempészés és sikkasztással gyanújával. A pénzügyőrök szerint ezeket a bűncselekményeket az alapítvány felhasználásával követték el. Földesi-Szabót 2012 novemberében hat év börtönre ítélte jogerősen a bíróság.

Az Egymásért Alapítvány ügye azért is kavart nagy vihart, mert kiderült, hogy több tisztviselője kapcsolatban állt a polgári titkosszolgálati tevékenységet végző Nemzetbiztonsági Hivatallal.

Az alapítvány kuratóriumának a büntetőügy kirobbanásáig tagja volt Gyarmati György, az NBH akkori megbízott főosztályvezetője és Simon Ibolya, a hivatal nyugdíjas jogásza. Mindketten megjelentek a Magyarok Egymásért Szövetség nevű párt körül is. Gyarmati tagja volt a párt négyfős elnökségének, Simon pedig megbízott jogászként járt el a politikai szervezet egyes ügyeiben.

Az informatikai cég vezetője E. A. eleinte azt állította, hogy azért adták a támogatást, mert szimpatikus volt számukra a MESZ tevékenysége, később azonban közölte, a cége nem tudott teljesíteni egy szerződéses vállalást, és az üzleti partnere szabta azt a feltételt, hogy adjon százmillió forintot a MESZ-nek.

A C.C. Soft könyvelésében a pártadományos tételnél szereplő cég egy OZ Investment SA nevű társaság volt. Ez az a cég, amelyről Welsznek információi voltak.

Az OZ Investment SA Panamában van bejegyezve, amely egyike azoknak az országoknak, ahol a cégnyilvántartási szabályok nem engednek semmilyen betekintést a tulajdonosi körbe.

Welsz elkezdett utánanézni a panamai cégnek, és arra jutott, hogy a társaság eredeti papírjai megvásárolhatók Panamában. El is utazott oda, és megvette a vitatott tulajdonjogú telket birtokló cég okmányait, így lényegében kicselezte azt a vállalkozót, akivel jogvitában állt. Welsz úgy sejtette, hogy az ezen feldühödött vállalkozó indított ellene lejárató kampányt úgy, hogy részinformációkat szivárogtatott ki a köztük zajló jogi háborúzásról.

A beszélgetés során az üzletember ugyanakkor azt is közölte, hogy nemcsak a vitatott telket tulajdonló cég papírjait szerezte meg Panamában, hanem több más társaságét is. Köztük volt a pártfinanszírozási ügyben is megjelenő OZ Investment SA is. Arra a kérdésre, hogy miért vette meg ezt a céget is, amikor az általa előadott történet szerint semmi köze nem volt hozzá, azt válaszolta, hogy olvasott róla az Origo cikkeiben, amikor panamai offshore cégek után kutakodott az interneten. Azt is mondta, hogy olyan cégeket keresett, amelyeknél ugyanazok voltak a panamai tisztviselők, mint a saját telekügyében megjelenő társaságnál, és az OZ Investmenttel volt ilyen egyezés. Bár ez sok más cégre is igaz, ennél részletesebb magyarázatot nem adott a társaság papírjainak megszerzésére.

Welsz azt mondta, arról nincsenek közvetlen forrásból származó információi, hogy kik voltak az OZ Investment korábbi tulajdonosai. Tudomása szerint a Magyarok Egymásért Szövetségnél is feltűnt emberekhez kötődött a cég.

origo.hu - alfahir.hu