Az a fránya WHO pedig csak tesztelne és tesztelne

Az a fránya WHO pedig csak tesztelne és tesztelne

Az emberiség ellenségének nevezte szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója az új típusú koronavírust, amely már több mint nyolcezer emberéletet követelt világszerte, a fertőzöttek száma pedig túllépte a kétszázezret is.

"Példátlan fenyegetést jelent a koronavírus. Mindez ugyanakkor példátlan lehetőség, hogy összefogjunk egy közös ellenséggel, az emberiség ellenségével szemben"

- hangoztatta Tedrosz genfi sajtótájékoztatóján, amelyet videokonferencia formájában tartott.

Mint mondta, az országoknak átfogó intézkedéseket kell foganatosítaniuk a Covid-19 fertőzés terjedésének meggátolására elkülönítve, tesztelve a lehető legtöbb esetet, lenyomozva a fertőzés útját.

"Ha nem teszik ezt, a fertőzési láncolatok alacsonyabb szinten tovább folytatódnak , és egyszerre csak ismét felbukkannak, amint a társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket feloldják"

- hangsúlyozta.

A tesztelési és nyomkövetési stratégiának kell elsőbbséget élveznie minden országban

- tette hozzá.

Tedrosz szerint az esetleges gyógymódok és oltóanyagok kidolgozásának felgyorsítására a WHO és partnerszervezetei egy több országot átfogó tanulmányon dolgoznak az eddig még nem kipróbált kezelések elemzése és összehasonlítása érdekében.

Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója szerint Olaszországban részben azért lehet megdöbbentően magas a halálozások szintje, mert a lakosságon belül magas az idősek aránya.

24,7 millió munkanélküli

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint a pandémia világszerte 24,7 millió munkahely megszűnéséhez vezethet, ha a kormányok nem lépnek fel összehangoltan a járvány gazdasági kihatásaival szemben. Az ILO közölte, amennyiben sikerül nagyszabású munkahelyvédelmi, gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő intézkedéseket végrehajtani, úgy a munkanélküliek száma "mindössze" 5,3 millióval gyarapíthatja a globálisan tavaly nyilvántartott 188 millió munkanélküli számát. A szervezet mindemellett megjegyezte, hogy a 2008-as gazdasági világválság nyomán 22 millióval emelkedett a munkanélküliek száma.