Egészségügyi kartellezésért megbírságolt cég hozhatja a kínai maszkokat a magyar kormánynak

Egészségügyi kartellezésért megbírságolt cég hozhatja a kínai maszkokat a magyar kormánynak

Az MTI buktatta le őket.

Év elején jött a hír, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a 2016 óta tartó, "Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása” elnevezésű EU-s pályázathoz kapcsolódó közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos vizsgálatát, és a Medirex Zrt.-t, más orvosi eszközök beszerzésével is foglalkozó céggel együtt kartellezés miatt elmeszelték.

A trükk lényege az volt, hogy bár 2015-ben MRI és CT-berendezések beszerzésére pályázhattak az Európai Uniónál a magyar kórházak, és végül 32 milliárd forintért tudtak ebből a keretből gépeket vásárolni, azonban a GVH megállapította, a vizsgált cégek egymás között zsírozták le az egészségügyi intézmények megrendeléseit. 

Ezért idén januárban összesen 1.6 milliárd forint bírságot rótt ki GVH hét érintett vállalatra, miközben 21 céggel szemben indítottak eljárást. A kartellezés miatt a Medirex Zrt.-vel szemben 162.624.000 forint, azaz százhatvankétmillió hatszázhuszonnégyezer forint bírságot állapított meg a Versenyhivatal.

Kartellező fürkészek

Úgy tűnik azonban, hogy ez nem hatotta meg különösebben azokat a döntéshozókat, akik a Medirex Zrt.-t bízták meg a beszerzéssel. Sőt, nagyon úgy tűnik, hogy a Medirex Zrt. lehet Orbán Viktor egyik "fürkésze". 

S erre a közmédia hozta a bizonyítékot. A hét elején az MTI kamerái előtt pakolták ki az egyik WizzAir gépből a Kínából érkezett védőfelszereléseket. A dobozokon pedig a kínai zászló mellett a magyar trikolór is ott van, alatta pedig a megrendelő, a kartellezés miatt megbírságolt Medirex Zrt. logója.

Érkeztek a szájmaszkok és ki tudja még mi minden

A "fürkészek" tehát hozták is a kért eszközöket, de feltűnt egy másik cég is, mégpedig a Marosport kft. lógója. Felmerül a kérdés, hogy miként került ez az egészségügyi védőfelszerelések helyett sportruházatokat forgalmazó kft. is a "fürkészek" közé. Lehet, hogy sehogy sem, és a sportcég egészen máshogy keveredett bele a szájmaszk üzletbe. 

Belenagyítva:

Lehetnek még kartellezésen kapott cégek a beszerzések mögött?

Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője Facebook-oldalán arról ír, hogy kartellezők kötötték az üzletet Kínában a magyar adófizetők kontójára. Úgy vélte, a Medirex Zrt. intézte azt a maszkgyártó gépsort ami a miniszterelnöki videóban is feltűnt.

A képviselő leginkább arra kíváncsi, hogy a Medirex Zrt.-n kívül hány kartellügyben érintett, kétes hátterű céggel kötött még szerződést Orbán Viktor kormánya maszkok és más eszközök behozatalára.