Z. Kárpát Dániel: Állítsuk meg a banki sarcolást!

Z. Kárpát Dániel: Állítsuk meg a banki sarcolást!

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője hangsúlyozta, miközben a bankok jóval ezermilliárd feletti nyereséget tesznek zsebre, a magyarok fizetik a legtöbbet úgynevezett „banki költségekre” egész Európában...

A kormány egyfajta jótéteményként jelentette be, hogy innentől stopot hirdet a banki számlavezetési és kártyahasználati díjakra - ezzel párhuzamosan viszont a teljesen értelmetlen tranzakciós illeték mértékét növelni fogják. Márpedig ez utóbbit a bankok egy az egyben áthárítják az emberekre, így ezt gyakorlatilag megint a magyar családok fizetik ki! - írja sajtóközleményében Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője.

Ráadásul a nagy banki díjemelések jó részén is túlvagyunk - mutatott rá az ellenzéki politikus.

A 4 százalékos infláció mellett ők akár 18 százaléknyit is emelhettek, hiszen a mozgásterüket az előző évi pénzromlás maximuma adja meg. Tehát a brutális emelések után stopot hirdetni nem akkora jótétemény

- fogalmaz Z. Kárpát Dániel.

A konzervatív párt képviselője szerint a valóság igen keserű:

Egész Európában talán a magyarok fizetik a legtöbbet úgynevezett „banki költségekre” (évente átlagosan akár 41 ezer forintnyit), miközben a bankok rekorder, jóval ezermilliárd feletti nyereséget tesznek zsebre.

Éppen ezért a Jobbik arra szólítja fel a kormányt, hogy

mielőtt megemeli a tranzakciós illetéket, garantálja, hogy azt ne a magyarokra hárítsák át, hanem a pénzintézetek fizessék meg, méghozzá teljes egészében!

- emelte ki.

Ekkora profit mellett pedig joggal elvárható lenne, hogy a bankolás átlagbérig legyen teljes mértékben ingyenes, tehát ne rövidítsék meg évi 40-50 ezer forinttal a magyar polgárokat - zárta sorait Z. Kárpát Dániel.

(Címlapkép: Egy ügyfél bankkártyát helyez a pénzkiadó automatába (ATM) a Sberbank központi bankfiókjában Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én. - MTI Fotó: Mohai Balázs)