Z. Kárpát: "A gyermeknevelés tulajdonképpen egy büntetőadóztatott tevékenység Magyarországon"

Z. Kárpát: "A gyermeknevelés tulajdonképpen egy büntetőadóztatott tevékenység Magyarországon"

A Jobbik javaslata szerint Családi kártyán kell megduplázni a családi pótlékot.

A családi pótlék megduplázását kezdeményezi a Jobbik, mindezt ugyanakkor nem feltétel nélkül, hanem egy Családi kártya nevű intézményen keresztül látjuk megvalósíthatónak - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik országgyűlési képviselője emlékeztetett, "a családi pótlék rendszerét a kormány már több mint 10 éve tudatosan párologtatja el, az összegét nem emeli, nem teszi inflációkövetővé, így a pótlék értékének nagyjából a fele az inflációval együtt elpárolgott az elmúlt évtizedben".

A jobbikos politikus szerint egy válsághelyzet közepén óriási nehézségekkel küzdenek a családok, a gyermeknevelési cikkek áfatartalma uniós rekorder,

a gyermeknevelés tulajdonképpen egy büntetőadóztatott tevékenység Magyarországon

- hangsúlyozta Z. Kárpát, hozzátéve, hogy ezen szeretnének változtatni.

"Nem 10, nem 20 százalékos kozmetikai emelésekkel, hanem azonnal megdupláznánk a családi pótlék összegét"

- jelentette ki az ellenzéki párt alelnöke, aki szerint az ehhez szükséges költségvetési forrás rendelkezésre áll, jelesül a kormány által tavaly pluszban beszedett áfabevételekből.

A Családi kártyával kizárólag alapvető élelmiszert, gyermeknevelési cikkeket lehet vásárolni, a gyermek lakhatási költségeihez lehet hozzájárulni, illetve az ő kulturális, "szellemi épüléséhez szükséges szolgáltatásokat" lehet ezáltal megvenni - sorolta.

A Jobbik politikusa szerint látható a különbség pártja és a baloldali pártok között, hiszen ők feltétel nélkül minél több készpénz odaadását támogatják, míg a Jobbik abban érdekelt, hogy ezen összegek "garantáltan a gyerekek érdekében hasznosuljanak". Szavai szerint "négyféle csapásirányon" is elkölthető a családi pótlék, hiszen így nagyon szabad döntési helyzetet hoznak létre a családosok számára.

"A kormány tudatosan nem emeli a családi pótlékot, miközben ezermilliárd forintos tétel, amit pluszban beszedtek 2021-ben a magyar emberektől."

Ezen plusz ezermilliárdnak mi kevesebb mint egyharmadát kérjük arra, hogy a családi pótlékot megduplázzuk

- emelte ki Z. Kárpát.

A jobbikos parlamenti képviselő aláhúzta, a Családi kártyán keresztül nem csupán egy egyszeri emelést javasolnak, hanem évente történő inflációkövető emelésben gondolkodnak. Mindezt pedig úgy véli, nem a KSH szerinti adat, hanem a gyermeket nevelő családok fogyasztási kosara alapján kéne számításba venni.

Végül Z. Kárpát Dániel úgy fogalmazott, ez a javaslat egyfajta költségvetési teher, de sokkal inkább a magyar jövőt szolgálja.