Megszorítások helyett a kkv-szektort és a családokat támogatná a Jobbik

Megszorítások helyett a kkv-szektort és a családokat támogatná a Jobbik

A megszorítások költségvetésének nevezte az Orbán-kabinet által kedden benyújtott költségvetés-tervezetet Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője. Úgy vélte, ha a 2000 milliárdos megszorítást a közvetett hatásokkal együtt nézik, akkor

egy Bokros-csomag nagyságrendű, mínusz előjelű pakkot kapunk.

A különadók helyzetéről azt mondta, tapasztalataik szerint a bankok, illetve a multinacionális nagyvállalatok kevésbé szeretik kivenni a részüket a közteherviselésből az országban. Ám „legsötétebb rémálmaikban sem merült volna fel”, hogy a mindenkori kormányzat megengedje ezeknek a különadóknak az áthárítását az ügyfelekre, fogyasztókra, betétesekre, ahogy az a bankadó, tranzakciós illeték esetében megtörtént.

Z. Kárpát rámutatott, Orbánék most sem tesznek semmit ez ellen. Bár a kormányzat azt mondja, hogy családtámogatásra „soha nem látott összeget fordítanak”, ugyanakkor véleménye szerint

a családok másik zsebéből ennek többszörösét veszik ki

többek közt a 27 százalékos áfa kivetésével. Úgy vélte, ha az alapvető élelmiszerek és a gyermeknevelési cikkek áfáját nullára csökkentenék, azzal már érdemi könnyítést nyújtanának a magyar családoknak. Emlékeztetett, pártja a családi kártya vagy a lakhatási támogatás révén több érdemi kedvezményre is tett már javaslatot a családok érdekében.

A politikus szerint ez a költségvetés a megszorításoknak van alárendelve, amit – jósolta – a Fidesz „korrekciónak, kiigazításnak” fog nevezni, és azt a háborúra fogja fogni. Rámutatott, a háború negatív hatásai egy eleve legyengített gazdaságra csapódtak le, ahol eleve magas volt az infláció és tudatosan gyenge volt a nemzeti valuta, és kiszolgáltatták a gazdaságot multicégek és bankhálózatok akaratának.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Z. Kárpát azt mondta, pártja megszorítások helyett

a szabad forrásokat azoknak adná, akik „a hátukon viszik ezt az országot”:

a kis és közepes méretű vállalkozóknak, illetve azoknak a családoknak, akik ebben az országban szeretnének gyermeket vállalni és szülőföldjükön szeretnének boldogulni.

https://youtu.be/7zKgEOlhQEE