A devizahitelek rendezésére a Jobbik gazdasági programja nyújthat megoldást

A devizahitelesek ügyét évek óta napirenden tartó képviselő továbbra is próbálta elérni, hogy a kormánypártok legyenek partnerek a hitelrendezésben, de továbbra is csak államtitkári „hazudozást” kaptak cserébe.

A képviselő emlékeztetett, hogy a múlt héten tartott Devizahiteles Kerekasztalt követően a Jobbik az Adóskamarával és más civil érdekvédelmi szervezetekkel egy együttműködési megállapodást írt alá.

Z. Kárpát sajnálatosnak tartja, hogy a meghívás ellenére a Fidesz-KDNP képviselői egyszer sem tették tiszteletüket ezen a fórumon, ahol szakmai egyeztetéseket folytatnak arról, hogy mit lehet és mit érdemes megtenni a hitelkárosultak érdekében.

A képviselő elmondta, hogy annak ellenére, hogy él a kilakoltatási moratórium, gyakran kapnak bejelentéseket olyan családoktól, akiket az utcára tesznek.

Egy rendesen működő szociális háló esetén erre nem lenne példa.

Az alelnök továbbra is úgy véli, hogy az egyetlen rendezési mód a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása lenne. Sok esetben így túlfizetésben is lennének a családok, amit a rendezés esetén kamatostul kapnának vissza.

A Jobbik a teljes körű rendezés során kivizsgálná a bankok szerepét, a közjegyzői rendszert és a végrehajtók túlkapásait is.