Zacher Gábor: A "bika" egy nagyon intenzíven ható szer, ami elsősorban a szívet ellátó erekre hat

Zacher Gábor: A "bika" egy nagyon intenzíven ható szer, ami elsősorban a szívet ellátó erekre hat

Nemrégiben új, életveszélyes hatóanyagú dizájnerdrog jelent meg a magyar kábítószerpiacon, ami a jelenlegi információk szerint tizenegy ember haláláért felelős. Csákó Ibolya alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense a rendőrség keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, egy miskolci, lyukóvölgyi haláleset nyomán azonosították az új pszichoaktív anyagot a szakértői intézetben.

Mindezek után májusig visszamenőleg megvizsgálták a gyanús eseteket, ez alapján pedig elmondható, hogy tizenegy haláleset köthető a bika nevű anyaghoz.

Az elhunytak a halált megelőzően fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamuk volt, s több esetben őrjöngtek. A legfiatalabb 23, a legidősebb 36 éves volt, a halálesetek zöme pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, mellettük Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében, valamint a fővárosban.

Csesztregi Tamás, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Kábítószervizsgáló Szakértői Intézet igazgatója kifejtette, a vegyület a szintetikus kannabinoidok családjába tartozik. Tapasztalatuk szerint pedig leginkább egy domináns hatóanyag van forgalomban az utcán, ezt cserélik le időnként. S ez történt most is:

az új anyag neve "4fmdmb-bica", amely kémiai szerkezetében csak kicsit tér el a korábbi domináns hatóanyagtól, de több halálesetért felelős.

Az áldozatok az új anyagot "varázsdohányban" vagy "herbálban" szívták el a dizájnerdrogot. A "4fmdmb-bica" Kínából érkezett, a vegyületek alapmodelljeit a gyógyszerkutatásban fejlesztették ki, s bár hatásaik, mellékhatásaik miatt lemondtak az esetleges használatukról, ezek lettek a modelljei az új pszichoaktív szerek anyagcsaládjának, ezeket fejlesztették tovább az illegális laborokban. Az új, pszichoaktív szerek egyébként igen olcsók: akár már "egy fröccs áráért" hozzájuthatnak a fogyasztók.

Zacher Gábor toxikológus portálunknak elmondta, nincs olyan szer, ami egyszeri használat után függőséget okozna, így az új drog, a „bika” sem. Magyarországon a marihuána a legnépszerűbb, ez messze vezeti a ranglistát, a második helyen talán az extasy áll, ezeket követhetik a szintetikus marihuána származékok. A szegényebb rétegek között főleg a biofű, a gazdagabbaknál jóval inkább a kokain dominál. Azt is elmondta, vannak szercsoportokra jellemző tünetek, de hogy ezen belül melyiket használta a fogyasztó, nem lehet felismerni, így a bikát sem. Az új drog egy nagyon intenzíven ható szer, ami elsősorban a szívet ellátó erekre hat, s akár szívinfarktust is okozhat, de nem úgy, hogy elzárja az ereket, hanem azok görcsbe kerülnek.

Változó összetétel, nagy kockázat

Horváth Gergely Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Drog Fókuszpontjának vezetője a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szintetikus kannabinoidokkal dohányt ("varázsdohány") vagy más növényt ("herbál") itatnak át, majd cigarettába csavarva elszívják. A szer hatása a marihuánáétől eltérő: erősebb, emellett gyakrabban okoz rosszullétet. Fogyasztása leginkább a vidéki szegregátumokban, a nagyvárosi slumokban (nyomornegyedekben), a hajléktalanok vagy más hátrányos helyzetű emberek körében jellemzőbb. Fogyasztásuk az ismeretlen hatóanyag és változó összetétel miatt különösen kockázatos. A kábítószer-fogyasztás évente 30-40 haláleset közvetlen oka. Az európai társszervek, nemzeti drogfókuszpontok jelentése alapján pedig évente 30-40 új vegyület jelenik meg a dizájnerdrogok piacán. Idén eddig 18-at regisztráltak.