Zajlik az egyeztetés Putyin látogatásának időpontjáról

Csak a Jobbik üdvözölte a látogatás hírét. Az Együtt és az LMP a paksi bővítés felmondására szólított fel. Gyurcsány hallgat.

Orbán Viktor kormányfő tavaly munkalátogatáson járt Moszkvában, így a következő munkalátogatásra Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos Budapestre, ennek a soron következő látogatásnak időpontjáról zajlik az egyeztetés – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan.

Gyurcsány hallgat

Putyin várható látogatása kapcsán a baloldali ellenzéki pártok sorra nyilvánultak meg „aggódó” közleményben.

A törpepárt Együtt arra szólította fel Orbán Viktort, hogy a találkozón „ne tegyen újabb szívességeket” Vlagyimir Putyinnak, hanem mondja fel a „Paks2-szerződést” és a hozzá kapcsolódó orosz államkölcsönről szóló megállapodást, mert ezek „ellentétesek” Magyarország érdekeivel.

Az LMP hasonlóan reagált. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: a paksi bővítés felmondása lehet az orosz elnök esetleges magyarországi látogatásának „egyetlen pozitív hozadéka”.

A gyurcsányista DK azonban egyelőre csendben maradt. Az orosz államfő legutóbb a párt elnökének, Gyurcsány Ferencnek a kormányzása idején látogatott hazánkba. A vizit olyan jól sikerült, hogy Putyin egy ajándék pulival tért haza. Persze azóta már a gumigerinces politika úttörője is másképp gondolja Putyinhoz „fűződő barátságát”.

Csak a Jobbik üdvözölte a látogatás hírét

A Jobbik üdvözölte Magyarország és Oroszország vezetőinek találkozását. Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke közölte: pártja mindig is a keleti nyitás híve volt, és stratégiai partnerként tekint Oroszországra, mind gazdasági, mind energetikai, mind politikai és kulturális tekintetben. Szerinte a paksi bővítés, a Déli Áramlat ügye és a kereskedelmi, gazdasági érdekeink is azt diktálják, hogy ne sérüljön a két ország kapcsolata. Hozzátette: az ukrán válság még fontosabbá teszi a kétoldalú geostratégiai egyeztetést.

Merkel is jön

Kedden lapunk arról is beszámolt, hogy februárban szintén Magyarországra látogat februárban Angela Merkel német kancellár.

Decemberben a német Welt am Sonntag című lap szerzője, Robin Alexander azt írta: a kancellár „felértékeli Orbánt, Magyarország nyugatellenes kormányfőjét, hogy az Oroszország elleni szankciókra szavazzon”.

Putyin és Merkel időzítése nem lehet véletlen, hiszen márciusban kerül napirendre az Oroszország elleni uniós szankciók első meghosszabbítása.