Zaporizzsja és Herszon megyét is orosz támadások érték, többen meghaltak

Zaporizzsja és Herszon megyét is orosz támadások érték, többen meghaltak

Hétfőn az oroszok 68 támadást hajtottak végre, 342 lövedéket lőttek ki tüzérségi fegyverekből, harckocsikról és drónokról Herszon városára.

Az elmúlt egy napban az Ukrajna déli-délkeleti részén fekvő Herszon és Zaporizzsja megyéket is heves orosz támadások érték, amelyeknek több helyi lakos is áldozatául esett - közölték kedden a régiók kormányzói az MTI szerint.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az orosz ágyúzások következtében egy ember életét vesztette és 13-an megsebesültek a régióban.

"Az elmúlt nap folyamán az oroszok 68 támadást hajtottak végre, 342 lövedéket lőttek ki tüzérségi fegyverekből, harckocsikról és drónokról. Az ellenség 18 lövedéket lőtt Herszon városára"

- írta a Telegramon, hozzátéve, hogy több lakóépületet és egy közintézményt is találat ért.

Jurij Malasko, Zaporizzsja megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy egy ember meghalt, egy pedig megsebesült a régióban végrehajtott orosz támadások következtében.

"Az oroszok fokozták a zaporizzsjai terület ágyúzását, az elmúlt nap során 24 település ellen 105 támadást hajtottak végre" - írta a kormányzó.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó egy tévéműsorban elmondta, hogy

88-ra emelkedett a Donyeck megyei Pokrovszk elleni orosz támadás sérültjeinek száma, a halálos áldozatok száma továbbra is hét, öt polgári és egy mentést végző személy és egy katona.

Az előzetes információk szerint már nincsenek emberek a romok alatt.

A sérültek között két gyermek van, továbbá 31 rendőr, a katasztrófavédelem hét alkalmazottja és négy katona. Tizenkét többszintes házban, egy szálloda, ügyészség, egy nyugdíjpénztár és gyógyszertár épületében, valamint két üzletben, két kávézóban és két személygépkocsiban keletkezett kár.

Az ukrán vezérkar keddi harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy előző nap mintegy 560-nal hozzávetőleg 250 800-ra nőtt az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, tíz harckocsit és 19 tüzérségi rendszert.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) és Ihor Klimenko ukrán rendőrfőnök (k, jobbról) beszélget, amint látogatást tesznek a gátrobbantás okozta árvíz idején Herszonban 2023. június 8-án, egy nappal a Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése után. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják. MTI/EPA/Mikola Timcsenko)