Zárt táborokat javasol a Jobbik

Igenis van összefüggés a terrorizmus és a bevándorlás között.


 

Össznemzeti ügy, nem pártpolitika, egység, összefogás – ha ezeket a kifejezéseket nem hallottuk a terrorizmus elleni ötpárti egyeztetés után tucatszor, akkor egyszer se. (Ezeket a részeket mindegyikük mondanivalójához képzeljük hozzá.)

A frakcióvezetők beszámolóiból megtudhattuk: megállapodtak abban, hogy a terrorizmus elleni küzdelem fontos dolog, mindannyian lelkes harcosai ennek, és örülnek neki, hogy legalább sikerült egy asztalhoz ülniük. És együtt, összefogva, össznemzetileg arra jutottak, hogy majd csak jutnak valamire. A szocialisták meglebegtették, hogy nem mennek el,  de végül részt vettek az egyeztetésen, azzal a feltétellel, hogy ott a bevándorlás kérdését még csak nem is érinthetik.

Több tiszteletet a vallásnak!

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: a parlamenti pártok  létrehoznak egy frakcióközi egyeztető fórumot - a kormány részvételével -, amelyen minden képviselőcsoport megfogalmazhatja javaslatait – tájékoztatott.

Kijelentette: Magyarországnak is ki kell alakítania egy közös, preventív stratégiát. Tisztázni kell a Magyarországot is fenyegető kockázatokat - mondta -, ezek áttekintésére a jövő héten összeül a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság is.

Hozzátette, pártja javaslatot készít annak érdekében, hogy bizonyos közösségi szimbólumok és értékek kiemelt védelemben részesüljenek, mert szerinte ez szükséges ahhoz, hogy „meg tudjuk védeni a magyar embereket a párizsihoz hasonló eseményektől.” Kérdésre válaszolva elmondta: nem biztos, hogy büntetőjogi eszközökre van szükség, meg kell vizsgálni a polgári jog nyújtotta lehetőségeket is. (Ez a gyakorlatban azt jelenthetné, hogy az állam nem büntetné a vallásgyalázást, ám, aki úgy érzi, hogy hitében megsértették, peres úton követelhetne elégtételt.)

Se karácsony, se tisztelet

Sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra - jelentette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a terrorellenes fellépésről tartott szerdai ötpárti egyeztetés után újságírók előtt.

Úgy véli, ez az egyik tanulsága a múlt heti tragikus párizsi eseményeknek. Szerinte véget kell vetni a politikai korrektség torz gyakorlatának. Emlékeztetett: ennek jegyében a muszlimok érzékenységére való tekintettel több nyugati városban is megakadályozták a köztéri fenyőfaállítást, ugyanakkor korlátlanul lehet gyalázni az iszlámot is.

Harrach szerint a terrorizmus okai között a bevándorlást is meg kell említeni.

Megkapták

Az MSZP megkapta azt, amiért jött - mondta javaslataik fogadtatására utalva Tóbiás József a frakcióvezetők terrorellenes fellépésről tartott szerdai budapesti egyeztetése után.

A szocialisták elnök-frakcióvezetője újságíróknak elmondta, azt kezdeményezték, hogy az Országgyűlés rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottsága kapjon tájékoztatást a titkosszolgálatok vezetőitől a terrorellenes küzdelemről, illetve arról, hogy ehhez a szolgálatoknak milyen további parlamenti segítségre van szüksége. Azt is javasolták - ismertette -, hogy jöjjön létre bizottság, amely kidolgozza egy hosszú távú, preventív terrorizmus elleni fellépés forgatókönyvét.

Úgy értékelt: stratégai egyeztetésre készültek, ehelyett technikai jellegű megbeszélést tartottak, mert a miniszterelnök és a kormány nem képviseltette magát.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke bejelentette: várhatóan kedden ül össze a testület.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy egyetértenek-e bizonyos vallásos szimbólumok törvényi védelmével, kifejtette: a terrorizmus elleni harc össznemzeti kérdés, és nem pártpolitika. Ez megnyugtatólag hatott a jelenlevőkre, igaz, az nem derült ki belőle, hogy egyetértenek-e a fideszes felvetéssel.  

Kérdésünkre válaszolva kifejtette: nem lát ellentmondást mostani álláspontjuk (hogy a bevándorlás problémájával még foglalkozni sem hajlandóak) és 2004-es, kettős állampolgárság elleni, többek közt éppen a bevándorlással fenyegető kampányuk között. Tóbiás emlékeztetett: elődje, Mesterházy Attila Kolozsváron bocsánatot kért akkori véleményükért.

Csak tűzoltás

Az LMP egyetért azzal, hogy a terrorellenes fellépés során meg kell találni a nemzeti minimumot, ezért a párt üdvözli a szerdai ötpárti egyeztetést és az ott született megegyezést - erről Schiffer András frakcióvezető beszélt budapesti sajtótájékoztatóján. A társelnök hozzátette: azt viszont világossá kell tenni, hogy a terrorizmus elleni fellépésről vagy a bevándorlásról egyeztetnek, mert a kettő összekeverését hangulatkeltésnek tartják.

Az LMP meggyőződése, hogy a rendészeti, bevándorlás politikai intézkedések csak tűzoltásra jók, ugyanis a szabadkereskedelemre épülő világrend folyamatosan újra fogja termelni a terrorizmus problémáját - közölte. Éppen ezért Magyarországnak és az uniós tagállamoknak az az érdeke, hogy az EU-nak legyen stratégiája a globális "egyensúlytalanságok" hosszú távú felszámolására – mondta.

Az LMP abban viszont nem lesz partner, hogy a terrorizmus elleni fellépésre hivatkozva korlátozzák a magyar emberek szabadságát, alapvető jogait - jelentette ki.

Zárt táborok és határőrség

Az ötpárti egyeztetés után Vona Gábor úgy fogalmazott: örül, hogy a találkozó létrejött, de a fórum végeztével nem állt fel nyugodtan a székből.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője javasolta, hogy a szakbizottságok tisztázzák, van-e a bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés. A Jobbik szerint van, az MSZP szerint nincs - mondta, és ezzel indokolta azt is, miért nem tartja sikeresnek az egyeztetést.

A politikus felvetette: a Országgyűlés honvédelmi, illetve nemzetbiztonsági bizottsága tartson kihelyezett  ülést a déli határvidéken a terrorellenes fellépés kapcsán. Rámutatott: ez lehetőséget nyújtana arra, hogy a határhoz közeli települések polgármestereivel, és helyi lakosokkal egyeztetve testközelből ismerjék meg azokat a problémákat, amelyeket az utóbbi évek menekültáradata okoz.

Az ellenzéki politikus megfontolásra javasolta, hogy a lakossági panaszok és a környező települések közbiztonságának romlása miatt tegyék zárttá a menekülteket befogadó állomásokat, illetve legyen vita tárgya az önálló határőrség visszaállítása.