Sziva Balázs: 48 dal a nemzeti ünnep előestéjén

„Jelenleg még nem érzem a súlyát, hogy milyen negyven évesnek lenni.”

 - Több formáció frontembere vagy és voltál is. A RomEr esetében már bő két évtizedről beszélhetünk. Ha egy picit a múltba révedünk, mikorra tehető az, amikor azt érezted, hogy ebből valami komoly is lehet?

 - 1994-ben, középiskolai zenekarként indultunk, de kezdettől fogva komolyan vettük a zenélést. A kétezres évek legelején, az Itthon vagyunk című album megjelenése táján lettünk már nem csak a skinhead szubkultúrában, hanem országosan is ismertek. Ebben persze szerepet játszott az is, hogy a Pannon Rádió felfedezte magának a zenekart és a korabeli nemzeti sajtóban is kedvező visszhangja volt az albumnak. Azon a lemezünkön közreműködött például ifj. Csoóri Sándor népzenész, a világhírű Muzsikás együttes alapítója, vagy Mogyorósi László gitáros, akit a hetvenes évek elején Radics Bélával egy lapon emlegettek (legjobb formációja a Póka Egonnal és a Tűzkerék dobosával, Váradi Vadölő Lászlóval alkotott Mogyorósi Trió volt, de Pókával megfordultak a Metró zenekarban is – a szerk.), de ő aztán Amerikába disszidált és csak a kommunista rendszer bukása után tért haza. Egycsapásra kezdtük kinőni a korábbi koncerthelyszíneket. Nagy tömegek előtt játszottunk, például az akkoriban indult Magyar Szigeten.

 - Az ún. nemzeti színtér egyik elismert alakja vagy, de nem csak egyféle stílusban érzed otthon magad. Fő zenekaroddal a Romantikus Erőszakkal magyar népzenei elemekkel jócskán átszőtt nemzeti rockot játszotok, a Hungaricában 2007 és 2012 között metalt nyomtatok, készítettél Skrewdriver ballada albumot a Beatrice zenészeivel, de huligán rock dalokat, valamint klasszikus magyar Oi! és streetpunk nótákat is előadsz egy-egy másik formáció keretén belül, sőt te alapítottad a Hadak Útja Kiadót, amely mára a legmeghatározóbb lett ebben a zenei közegben. Érdemes azt megkérdezni, hogy melyik vonal a legkedvesebb a számodra, vagy mindegyikkel azonos nagyságrendben foglalkozol?

 - Én alapvetően a Romantikus Erőszak frontembere vagyok. Ez az a zenekar, amely az eddigi életemnek több mint a felét meghatározta. Persze, a Hungarica, a Szent Suhancok, vagy a FradiMánia ugyanúgy az életem része marad, ahogy az akusztikus dolgaim is, de az elsőbbség mindig a RomEr-é! A kiadó napi ügyeivel már nem én foglalkozom, az már tényleg nem férne bele az időmbe, de a fontos döntésekben azért részt veszek, és minden kiadványunkra büszke vagyok. Van is miért. 2003 őszén álmodtam meg ezt a lemezkiadót és azóta több, mint húsz általunk gondozott album került fel a Mahasz eladási slágerlistáira.

 - Aktív közéleti szereplő is vagy, nem csak foci vagy jégkorongmeccseken, hanem tüntetéseken, megemlékezéseken, teljesítménytúrákon, egyéb rendezvényeken is lehet veled találkozni. Előbbieknél egyértelműen a klubhűség és a magyar sport szeretete a domináns, utóbbiaknál viszont mi alapján döntesz a megjelenés, részvétel mellett?

 - Ez egy életforma. Az én világom. Amire van időm és érdekel megyek, de sajnos idő híján sokkal kevesebb eseményre jutok el, mint amennyire valójában szeretnék.

 - A nemzeti ünnep előestéjére időzítetted a Sziva 40 címet kapott születésnapi koncertedet. Jó néhány zenésztársad megfordul majd a színpadon. Mi alapján állítottad össze a vendéglistát?

 - A zenekarok jelenlegi tagsága mellett olyan zenész barátokat hívtam el, akikkel egy adott korszakban, akár színpadon, akár stúdióban együtt játszottunk. Lesznek régi Romantikus Erőszak tagok (Kováts Balázs, Talabér Péter, Móritz Norbert), a Beatrice basszusgitárosa Laczik Fecó és az egykori Skanzelizé énekes Vanek a Szent Suhancokban vendégszerepelnek majd. A Fradi B-középből és a magyar foci válogatott táborából ismert „Trombitás” is beszáll néhány dalba. Gőbl Gábor a Moby Dick bőgőse szinte minden nagyobb jubileumi RomEr megmozduláson ott volt, így most sem maradhatott ki, de ott lesz Jabba és Yoli is az Archívumból, akikkel a 2012 elején kijött közös lemezről adunk elő két dalt.

 

 - A hagyományosnál jóval hosszabb lesz ez a rendezvény, és mindegyik koncerten te vagy a főszereplő. Máshogy készülsz erre az estére, mint egy szimpla RomEr bulira?

 - Öt zenekartól összesen 48 dal fog felcsendülni március 14-én este a Barba Negraban, úgyhogy valóban  nem lesz egyszerű a feladat, de már két hónapja próbálunk azért, hogy minden simán menjen. A Barba Negra ma a legjobb fény, hang és vizuális technikával alapból felszerelt hazai rock koncerthelyszín, nem véletlen, hogy évek óta folyamatosan a legnagyobb itthoni és nemzetközi produkcióknak ad helyet és ezt mi is maximálisan ki is fogjuk használni. Több, mint 4 órás műsorra lehet számítani, amit egyhamar nem fog elfelejteni, aki eljön a bulira.

 - Valószínűleg a szokásosnál is sűrűbb hetek, hónapok vannak mögötted. Számvetésre, leltárra volt/van időd vagy nem tartod ezt fontosnak, csak előre tekintesz?

 - Egy ilyen nagyszabású koncert előkészítése és megvalósítása tényleg sok feladatot adott, így ilyesmire egyáltalán nem volt időm. Ez azért is jó, mert jelenleg még nem érzem a súlyát, hogy milyen negyven évesnek lenni. (nevet)

 - Két korongot is tartalmaz a koncerthez időzítve megjelenő kiadvány, amelyeken régi és új dalok, és ma már beszerezhetetlen ritkaságok is helyet kaptak. Nézzük először a különböző formációkból, lemezekről már ismert nótákat. Ezeknek az eredetije került most CD-re, vagy valamilyen szinten hozzányúltatok a felvételekhez?

 - Ez egy összefoglaló válogatás, de fontos hangsúlyozni, hogy nem egy amolyan „Best of” anyag, amire általában csak egymás után szerkesztik a korábbi sikerdalokat és kész. A két korongon összesen 32 dal szerepel egységes hangzással. Vannak újra felvett számok, de a kereskedelmi forgalomban már nem kapható, ritka, esetleg soha nem publikált felvételek az eredeti formájukban szerepelnek. Pont ez adja az igazi értéküket. A látványos dupla digipak borítóhoz egyébként egy nagyon informatív 12 oldalas füzet is tartozik.

 - Két új felvétel már klipként meg is jelent. Ezekről mondanál egy kis infót?

 - Az egyik a Hunnia fia, a CD címadó dala. Vadonatúj szám, szövegileg egyfajta ars poetica. Csak ezen a kiadványon lesz elérhető. Szilvási Peti barátunk összevágott rá egy klipet, amiben a stúdiós jelenetek mellett a bandáról szóló Magyar Jelen, Hammerworld, Index, 444, Népszava, és Új Szó újságcikkek is szerepelnek.
A másik egy hivatalos szöveges videó, ami Kertész Enikő munkája, aki a CD borítógrafikáját is készítette. Ez a kultikus Ballagó Idő dal, az Ó Magyarország átiratához készült, amit már a kezdetek óta, 1994-től játszottuk a koncertjeinken. Eredetileg 2003-ban vettük fel a kiegészített refrénnel, még a Zárva a Mennyország lemezhez bónuszként, és talán nem túlzás azt állítani, hogy az azóta eltelt lassan másfél évtizedben a mi verziónk lett a legnépszerűbb. Ezt a refrént egyébként az akkori dobosunk, Kováts Balázs találta ki 2002-ben. Pár nappal Budaházyék hídfoglaló akciója után a Balaton partján, Örvényesen játszottunk egy fesztiválon és ott már így adtuk elő a dalt. Aztán futótűzként söpört végig az országon.

 - Ilyen volumenű kiadvány esetén mindig felmerül, hogy ki volt az ötletgazda, valamint, hogy a kiadó is azonnal partner volt-e ennek a különleges és az átlagnál jóval testesebb anyagnak a megjelenítésében?

 - Az alapötlet az enyém, a végleges formáját pedig a kiadóval egyeztetve alakítottuk ki. Ezúton is köszönöm mindenki segítségét, aki hozzájárult ahhoz, hogy a negyvenedik születésnapomra elkészülhessen ez a különleges és nagyon szép kiállítású kiadvány. Ráadásul nagyon baráti áron, 2000 Ft-ért lehet hozzájutni a két korongos, dupla digipakhoz!

 - Ettől függetlenül kijön ősszel a Hazáért EP sorozat záró darabja, a Zöld? Miket terveztél be még idénre? Az már publikus, hogy 2017-ben is lesz Büszke Botond Rockstrand, és ismét meghívást kaptatok Lengyelországba.

 - Nem szeretnénk, ha nagyon egymásra csúsznának a kiadványok, így a Hazáért EP sorozat harmadik darabja majd csak 2018 elejére várható. Az biztos, hogy sok koncertünk lesz az idén. Ahogy említetted, idén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Büszke Botond Rockstrand, ami a RomEr saját nyári fesztiválja, július első hétvégéjén, a Velencei-tó partján. Lengyelországba is visszahívtak az Orle Gniazdo-ra, ami az ottani hazafias színtéren a legnagyobb zenei eseménynek számít, lengyel és más európai bandákkal, de ott leszünk többek között a tizedik Felvidéki Magyar Szigeten. A nyár tele van fesztiválfellépésekkel, aztán ősszel csinálunk egy rövidebb, az ország öt nagyvárosát érintő tematikus turnét, az év végén pedig egy speciális bulival ünnepeljük, hogy a már említett Itthon vagyunk című lemezünk idén 15 éve jelent meg.