Le tudtam zárni a zenekar történetét, és el tudtam engedni a barátomat – Interjú Kima Norberttel

A búcsú- és emlékkoncert után az ezeket is megörökítő tripla DVD-vel zárul a Titkolt sztori.

 - Nem konkrétan a kiadványhoz kapcsolódik az első téma, de Gyurihoz nagyon is, hogy amíg ezzel az anyaggal munkálkodtatok – a korábban a baleset helyszínén lezajlott emlékkő avatás, valamint a hargitai kopjafaállítás után –, tavaly júliusban a debreceni temetőben is kopjafa került a sír mellé…

 - Nagyon örültem, amikor tavaly nyáron kész lettünk ezzel a síremlékkel is, mert így teljesen be van fejezve minden, ahogy azt elterveztem. Ezúton is szeretném megköszönni Polgár Zsolt (Polgi) barátunknak a gyönyörű kopjafa elkészítését, és Varga Róbert (Yoda) barátunk – időt és energiát nem kímélő – töretlen kitartással véghezvitt segítségét az elénk gördített akadályok legyőzésében és az ügyek intézésében, illetve mindenkinek, aki részese volt a kegyhelyek felállításában.
Nagy köszönet illeti a B&H Hungary-t is a Madarasi-Hargitán állított kopjafáért, és Waum Péter Máriuszt annak kifaragásáért. Valamint, a Vérszerződés zenekart, az általuk készíttetett életfa méretarányos másolatának a baleset helyszínén való felállításáért.

 - Lássuk most már a DVD-ket! A zenekar – többek között – az igényes megjelenéseiről is híres volt mindig. Most sincs ez másképp, hiszen a nemzeti oldalon példa nélküli, de még a hazai mainstream színtéren is messze kiemelkedő egy ilyen volumenű kiadvány piacra kerülése.

 - Az én nézetem mindig is az volt, hogy ha csinálunk valamit, akkor csináljuk rendesen, igényesen! Ebbe a kiadványba is rengeteg munkaóra, energia, pénz és egy népes csapat szorgos munkája – és még sorolhatnám… – lett fektetve, hogy a végén egy ilyen színvonalas tripla DVD-t foghassunk a kezünkben, ami a maga műfajában mindenképp egyedülálló.

 - Kérlek, pár szóval mutasd már be a három lemez tartalmát!

 - Az első korongon a zenekar 20 éves születésnapi nagykoncertje látható, ami 2013 novemberében került rögzítésre a Club 202-ben. Ezt azóta úgy jellemzem, hogy ez volt – talán, mondhatom – a T.E. utolsó igazi nagy búcsúja (amit akkor még nem tudtunk) Gyurival együtt a közönségünk előtt. Mivel ez után a buli után már csak néhány koncertünk volt a tragédia napjáig. Ez egy közel kétórás koncertanyag – sok-sok régi és új Titkolt slágerrel, közönség kedvencekkel – ami felöleli a csapat két évtizedes munkásságát.

A második lemez a 2015  novemberében megrendezett eseményt, a zenekar utolsó „rohamát”, azaz az utolsó és egyben végleges búcsúkoncertjét tartalmazza. Erről a mai napig nem szeretek sokat írni, beszélni, mert még mindig nagyon érzékenyen érint a dolog.
Aminek viszont nagyon örülök – és ennek Gyuri is biztosan örül ott fent –, hogy abban a formában hoztuk össze ezt a rendezvényt, ahogy elterveztem, és büszke vagyok, hogy kivétel nélkül szinte mindenki elfogadta a felkérésemet. Ezáltal egy olyan műsorral tudtunk előrukkolni, ami szerintem, a maga nemében és műfajában páratlan volt. Ezen az estén az az összefogás és erő tükröződött a Club 202 színpadáról, ami a koncert apropóját leszámítva nagyon megható és egyben felemelő is volt megélni nekem, mint a zenekar alapítójának.
Ezúton is szeretném még egyszer megköszönni mindenkinek a részvételét és hozzájárulását a rendezvény sikeréhez, méltó emléket tudtunk állítani mind Gyurinak, mind a Titkolt Ellenállásnak!

Ez a korong közel 30 számot tartalmaz, és több mint két és félóra a műsoridő. És amitől érdekes ez az anyag, hogy a meghívott énekes és zenész barátaink a maguk stílusára formálva, de mégis egy az egyben játsszák el velünk a T.E. dalait.

A harmadik DVD pedig egy interjúfilm, ami betekintést nyújt a zenekar 22 éves működésébe. Nagyon sok interjú került rá, plusz régi koncertfelvételek, és a stúdió munkálatok, próbák, bulik, utazások világát, hangulatát is megmutatja.
A film gerincét egy velem készített beszélgetés alkotja, melyben visszatekintünk a Titkolt múltjába és egészen napjainkig taglaljuk a banda életét több mint két órában elmesélve. A korong extrákat is tartalmaz, ugyanis a T.E. valaha megjelent összes hivatalos videó klipje felkerült rá.

 - Gondolom, jó néhány visszajelzést kaptál már…

 - Igen. Akik látták már a filmet, ugyanazt mondják. hogy sokszor nevettek a látottakon, de voltak olyan pillanatok is, amikor a könnyeikkel küszködtek. És pont ez volt a célunk, hogy egy érzelmi hullámvasúton éljen át mindent a néző, miközben a film minden fontos információt és érdekességet is megmutasson a csapatról. Aki mondjuk, ezzel az anyaggal kezd el barátkozni a Titkolt diszkográfiájával, az is teljesen megismerheti a zenekart.

 - A külcsínről is ejtsünk már egy pár szót!

 - A kivitelezésre is nagyon nagy hangsúlyt fektettünk Salamon Roland grafikus barátommal, mint ahogy a régebbi kiadványoknál is, de erre a DVD-re mégis hatványozottabban odafigyeltünk, hogy méltó legyen hozzánk, az együttes 22 éves munkásságához, és természetesen Gyurihoz.
Egy digipak borítót álmodtam meg, ami ma Magyarországon DVD-nél még nem mondható tömegcikknek, főleg nem egy három lemezes kivitel esetében.
A színösszetételen is sokat gondolkoztam. Mindig is kedveltem a bordót, különböző árnyalataiban, úgyhogy végül a külső bordó színt a bakancsom, valamint az autóm színe adta. (nevet) Viszont, a belsőnél először egy kicsit megakadt a tudomány, mert azt tudtam, hogy valami teljesen mást szeretnék az eddigi T.E. megjelenések színösszetételeitől, és azt is, hogy nagyon elegánsat akarok utolsó kiadványként. Így ugrott be a belsőnek a bézs, ami szerintem feltette az i-re a pontot, és az elvártaknak megfelelően azt az eredményt kaptam, amit szerettem volna. Amikor először szembesültem a teljesen világos belsővel, nekem is furcsának tűnt, de közben meg újnak és nagyon szépnek láttam, ami azt sugallta, hogy valóban ez az, ami a legjobban illik ehhez a kiadványhoz.

 - Ha visszatekintünk a jubileumi, illetve a búcsú- és emlékkoncertre, fel tudod idézni, hogy hány kamerával dolgoztatok a rendezvényeken, és összességében mennyi nyers felvételből készült el a két élő anyag?

 - Ha jól emlékszem, a 20 éves születésnapi bulin hat kameraállás volt, és ebből mind hasznos is lett, mindet tudtuk is használni a vágásnál. Egy az egyben lemezre került a műsor, nem hagytunk le egy dalt sem.
A búcsúkoncertnél nyolc kamera dolgozott, de ezekből volt olyan, aminek felvételeiből nem sok snittet használtunk, mert technikailag nem volt annyira megfelelő. Ennek az estnek a programjából mindössze egy szám nem került fel a DVD-re.

 - Közbevetőleg egy vélhetően fogós kérdés: ha kizárólag egy-egy mondattal kellene jellemezni, összefoglalni a két estet, akkor azok hogyan hangzanának?

 - A 20 éves buli egy nagyon vidám és boldog este volt, motivációt adva a további erős folytatáshoz! A búcsúkoncertet a múlt és a jelen közötti érzelmi utazásként éltem meg, egy megcsorbult, elfáradt produkcióként, ami a végső erejével küzdött az Utolsó Rohamban, egy olyan csatában, ahol már elesett a vezér, és a katonák becsületből mentek érte és a jó ügyért tovább!

 - Az időnként közzétett híradások és a végeredmény ismeretében úgy tűnik, hogy ennek az anyagnak a megszületése sem volt egy könnyű menet. A legfontosabb történéseket kiemelnéd a munkafolyamatok közül, amíg kézzel fogható vált a kiadvány?

 - Nem, ez tényleg nem volt egy egyszerű menet!
Először is, egy borzasztó nagy lelki nyomás volt rajtam. Tudod, olyan, mint amikor elvesztesz egy nagyon közeli, számodra fontos és kedves embert, és ahogy elengeded, az idő múlásával valamelyest „gyógyulnának” a sebek, de minden egyes alkalommal, amikor az anyaggal dolgozol, mindig fel és felszakítod ezeket, és szinte minden kezdődik elölről. Ez a folyamat pontosan több mint másfél évig tartott, hiszen ennyi idő telt el, mire befejeztük ezt a közel hét és félórás DVD monstrumot.
Megmondom őszintén, hogy nagyon örültem neki, amikor az utolsó kocka is a helyére került és megjelent az anyag, mert egy hatalmas kő esett le a szívemről, hogy itt most már ténylegesen le tudtam zárni a zenekar történetét, és el tudtam engedni a barátomat. Ugyanakkor a büszkeség és az elégedettség érzése is eltöltött, hogy ezt is megcsináltam és egy olyan kézzel fogható kordokumentumot tettünk le az asztalra, ami örökre nyomot hagy majd a következő generációknak számára is.

Akik ismernek, tudják, hogy a zenekar volt az életem és sokszor minden mást is alárendeltem annak, hogy a produkció haladjon előre a magának kijelölt úton. Így utólag azt gondolom, hogy ez sikerült is, de a tragédia után mégis én voltam az, aki már talán a legjobban várta azt a pillanatot, amikor nem „csak” Gyurit kell elbúcsúztatni, hanem a 22 éves „gyermekemet” is, azaz a Titkolt Ellenállást.
Na, de nem búslakodni akarok ebben az interjúban, hanem nagyon nagy öröm számomra az, hogy részese lehettem ennek az életérzésnek, amit a zenekarral és baráti körével megélhettem 22 esztendőn keresztül! Mondhatom, hogy elég extrém éveket is magunk mögött tudhatunk, ahogy az egy ilyen stílusú formációnál nem szokatlan. (nevet) Ez sem mindenkinek adatik meg, abban biztos vagyok, de nagyon sokat lehetett ezekből a dolgokból tanulni, és fejlődni!

Visszatérve a kérdéshez, egy nagyon komoly csapattal dolgoztunk a három DVD-n, és az anyag hosszúsága miatt szét is osztottuk a munkafolyamatokat a szakemberek között. De, ahogy már említettem, még így is bő másfél évet vett igénybe, hogy az igényeinknek megfelelő produktumot érjük el, és ez jelenjen meg a nagy nyilvánosság előtt.
Különösebb probléma nem volt a munkálatok alatt, szépen haladt minden a maga útján, ezt nyilvánvalóan Gyurinak is köszönhetjük, aki onnan fentről a segítő jobbját nyújtotta felénk, és óvta, vigyázta a munkánkat. Köszönöm Barátom!
Itt is meg szeretném köszönni mindenkinek – aki ezen az anyagon dolgozott – a fáradhatatlan munkáját, hogy minél színesebb és professzionálisabb végeredményt kapjunk.

 - Te milyen mértékben vettél részt az utómunkálatokban? A harmadik korongon látható, hallható, főleg veled rögzített interjú esetében egyértelműen teljesen, de a két élő anyag hogyan alakult véglegesre?

 - Mondhatom, hogy minden munkafolyamatban szinte 100 százalékban részt vettem!
Elképzeltem egy koncepciót, amit sikerült is megvalósítani azzal a csapattal, akikkel már nagyon régóta együtt dolgozunk a T.E. kiadványain. A hanganyag Boros Béla (Denevér Hangstúdió) barátommal készült, a képanyag-utómunkálatoknál Vámos Zoli barátommal dolgoztam, aki a Titkolt Ellenállás első percétől az utolsóig a zenekar operatőre volt. Illetve, tehetséges tanítványai is segítettek: név szerint, Tóth Miklós rendező, vágó, valamint Nagy Attila és Vámos Bence, akik a koncerteken operatőrök voltak. Köszönöm ezúton is mindannyiuknak a professzionális munkát!
Az interjú filmről se feledkezzünk meg, ami Mester Kristóf rendező, vágó keze munkáját és sok jó ötletét dicséri.

Nem is tudtam, és természetesen nem is akartam kimaradni a munkálatok egyik fázisából sem, mert ahhoz, hogy az általam elképzelt anyag szülessen meg, ahhoz alaposan ki kellett vennem a részemet nekem is a melóból. Úgyhogy, visszatérve a kérdés első feléhez, az én döntésem volt, hogy mi kerüljön be és mi nem a kiadványba, de talán ez azért is volt fontos, mivel én ismertem legjobban a rendelkezésünkre álló nyersanyagot.

 - A megjelenéshez egy közönségtalálkozóval egybekötött rendezvényt is szerveztetek. Ez hogyan sikerült?

 - Így van, erre tavaly november 11-én került sor Budapesten. Nagyon jónak értékelem, hiszen sokan jöttek el és íratatták alá velünk a DVD-jüket, és rengeteg közös fotó is készült aznap. Talán ez volt utolsó alkalom, amikor a megcsorbult zenekar maradék négy tagját így egyben lehetett látni, lehetett velünk találkozni. Köszönjük a szervezésben nyújtott segítségért a Skins4Skins szervezetnek, külön kiemelve Bencét.

 

 - Úgy tudom, hogy a limitált példányszám ebben az esetben nem egy elkoptatott reklámszöveg, hanem valóban nem lesz utánnyomás a kiadványból, ha a legyártott darabszám elfogy. Erősíts meg, kérlek, hogy ez valóban így van!

 - Igen, valóban egy limitált, 500 példányszámú kiadványról van szó, aminek jó része már el is fogyott a megjelenést követő néhány hétben. Jelen állás szerint van még valamennyi készleten, de nem sok. A hozzá gyártott új T.E. pólóból is van még néhány, de a méretek már ott is elég szórványosak.
Úgyhogy, aki még szeretne ezekből az Utolsó Roham kiadványokból magáénak tudni egy-egy darabot, még most megrendelheti, mert utángyártás valóban nem lesz! Főleg, hogy most ez a tripla DVD, és a hozzá kiadott póló – a régebbi kiadványokkal ellentétben – nem került bolti kereskedelmi forgalomba, ezeket kizárólag a zenekar webáruházából lehet beszerezni.

 - Remélem nem haragszol meg, de – a személyes emlékekre hagyatkozva, és a mostani kiadványt végignézve – továbbra is az a véleményem, hogy Gyuri egyszerűen pótolhatatlan. Jelentsen ez bármit is… A búcsú- és emlékkoncert végén a színpadon kettétörted a Titkolt pajzsot, tehát mindenki számára egyértelművé válhatott, hogy valóban lezárult a zenekar története.

 - Ez pontosan így van! Gyuri pótolhatatlan, nekünk mindenképpen az! Ezért sincs többek között zenekar, és egyéb más megfontolásból sem.
Az egész búcsúkoncert – talán mondhatom – legnehezebb pillanata az volt, amikor eltörtem a pajzsot, ezzel is jelezve a zenekar hivatalos feloszlását és a nem kívánatos folytatást. Amikor egyre jobban közeledett az idő, hogy ezt meg fogom tenni, a szívem a torkomban dobogott, mert ott nekem is tudatosítanom kellett magamban, hogy itt tényleg lezárul az életem egy nagy, 22 éves fejezete, és ez nem volt egyszerű dolog!

„Látod, még vívom a harcom,
Ha sikerül valamit hátrahagynom!
Én már nem leszek rég,
talán emlékszik egy nemzedék!

Mert, ha már nem lesz holnap,
harangok majd értem szólnak.
Nem jöhetek vissza már soha,
egy más világ hívott el oda.”