A zöldek szerint Orbán multibarát kormánya hazaárulást követ el

Ezt üzenték a Víz Világnapja alkalmából.

A ZV szerint mindezt azonban egy olyan ország államfőjeként,

melynek a XXI. század kihívásait tekintve nélkülözhetetlen természeti erőforrásait a saját kormánya árusítja ki, vagy épp hagyja kihasználatlanul.

A Zöld Válasz Környezetvédelmi Egyesület szerint a szűkülő erőforrások arra kényszerítik az embereket, hogy a meglévő készletek feletti ellenőrzést megszerezzék, ám ebben a versenyben a multinacionális tőkeérdekeltségek óriási előnnyel indulnak a nemzetállamokkal szemben.

Egy felelős magyar kormánynak elsősorban az lenne a feladata, hogy ezeket a természeti kincseket (az energiahordozókat, a vízbázist, a termőföldet) gondozza, és a megőrizze az utókornak.

Ugyanakkor a ZV szerint ennek még csak a nyomát sem látni: a vízfelhasználás helyett a rezsit csökkentjük, a szélsőséges csapadék mennyiségét nem tudjuk felfogni, és értő kezek helyett gázszerelőkre bízzuk az agráriumot. A szervezet úgy fogalmazott, hogy hiábavalóak a nagy szavak, a nemzetközi konferenciák, a Kárpát-medence sorsa az év további napjaiban dől el, akkor amikor az Orbán-kormány a multikkal köt szerződést.