Zugló egy pláza vagy egy mesterséges tó miatt kerülhet eladásra

Mesterséges tavat építhet a Rákospatakból a zöld polgármester. Olyan városközponttal ellátott pláza miatt adhat el ingatlanvagyont, amit a beruházó fizet.

2006 óta húzódik a zuglói városközpont építése. Várnai László, aki most a Civil Zugló képviselője, tavaly látta a beruházó terveit, Ferdinandy István fideszes, de Papcsák Ferenccel hadilábon álló alpolgármesterrel együtt.

Várnai blogján leszögezte, a cég honlapján bemutatott látványtervek nem egyeznek azzal, amit számukra akkor mutattak. Az LMP volt képviselője szerint világosan látszik, hogy az eredeti grandiózus elképzelés egy egyszerű pláza felhúzására szelídült. Nincs szó színházról, művelődési központról, okmányirodáról vagy egyéb közösségi térről.

Karácsony kampányának is része volt az új zuglói városközpont, a polgármester szerint ugyan nem plázabarát, de a befektetőnek érvényes építési engedélye van és a tőke is rendelkezésére áll. A politikus úgy nyilatkozott, hogy a befektető a Bosnyák téri piac és a leendő bevásárlóközpont közötti területet szívesen átadná a kerületnek, erre viszont jelenleg nincs pénze az önkormányzatnak.

Karácsony szerint a területen épülhetne fel a 15 ezer négyzetméteres korszerű irodaház, ami az új városközpont lehetne. Ide költözne a polgármesteri hivatal, a rendőrség, a szakorvosi rendelő, kormányhivatal. Szerinte nem kérdés, hogy szükség van egy energia-hatékony, alacsony rezsivel működő, környezetbarát, sok funkciós, központi helyen lévő városközpontra.

A PM polgármestere szerint mindehhez többmilliárdos ingatlantranzakciókat kell végrehajtani.

„Ha nem értékesítünk vagyonelemeket, nem lesz új városközpont. Itt különösen fontos az átláthatóság, terveink szerint a folyamatot külső, független szervezetekkel monitoroznánk.”

- húzta alá a városvezető a VS.hu számára adott interjúban, hozzátéve, fontos lesz az átláthatóság, ezért független civil szervezeteket kérne fel a folyamatok monitorozására.

Az alfahir.hu értesülései némileg árnyaltabb képet adnak, megkérdőjelezve a többmilliárdos ingatlaneladás szükségszerűségét.

A beruházó elmondta, hogy a Bosnyák téri piac és a leendő Mundo közötti terület az Echo Investment tulajdonában áll. Az alfahir.hu úgy értesült, az aktuális tervek szerint egy irodaház megépítéséről folytatnak majd tárgyalásokat, ahova beköltözhetne az Önkormányzat és egyéb közfunkciókat ellátó intézmények. A cég egyelőre egy olyan üzleti modell kialakításán dolgozik, amely teljes mértékben megfelelne az Önkormányzat elvárásainak.

Az alfahir.hu kérdésére, hogy új városközpont építésében a Mundo Center milyen szerepet vállal, és hogy ez milyen költségekkel és kinek a költségeivel fog együtt járni, azt a választ kapta, hogy a MUNDO fejlesztés tervezett költsége kb. 70 millió euró, melyet teljes mértékben az Echo Investment áll.

Karácsony az alfahir.hu újságírói kérdésére eddig nem oldotta fel az ellentmondást, ezért a polgármestert a cikk megjelenésével együtt, újra megkértem erre a szívességre, az átláthatóság jegyében.

Az építkezés az év második felében kezdődne el, és várhatóan 2 évet vesz igénybe, a cég amennyiben elkezdődne a 4-es metró vagy a tervezett gyorsvillamos építése, közreműködne a hatóságokkal. A 4-es metró bizonytalan időre elnapolt második szakasza egyébként a Bosnyák térig hosszabbítaná meg a földalatti járatot.

Karácsony olyan tervekről is beszélt, amelyben mesterséges tó jönne létre a Rákospatakból. A BKK villamosremízt is megszerezné, de ehhez a közlekedési vállalat nem járul hozzá.