Ha tökösek a szakszervezetek, még az Orbán-kormány is kénytelen meghátrálni

Siker: megállapodtak a béremelésről a BKV-nál, elbukott a rabszolgatörvény.

Több mint valószínű, hogy pénteken megszülethet a 2017-es bérmegállapodás a BKV menedzsmentje, illetve a két legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége között – mondta el a Magyar Nemzetnek Bolla Tibor, a fővárosi közlekedési társaság vezérigazgatója.

A megállapodás szerint összesen 15 százalékos béremelés: januárig minden dolgozónak visszamenőlegesen járó 10 százalékos növekmény fölött 5 százalékot differenciáltan osztanának szét. Az érdekvédők azt szeretnék, hogy annak zömét a legalacsonyabb fizetésűek kapják. Bolla Tibor szerint így 15 százalék fölötti mértékben emelkedhet a járművezetők és a karbantartók fizetése.

Most ennek a pontos menetéről tárgyalnak a felek. Amennyiben ez is sikerül, még május elseje előtt aláírják a megállapodást, így visszamondják a sztrájkfelhívást is.

Nemes Gábor, a sztrájkhoz egyébként csatlakozott Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke a lapnak elmondta: természetesen ők is elfogadják a bérmegállapodást. Tudomásul veszik, hogy az ő szervezetük magasabb bérkövetelésére egyelőre nincs mód, de nem nyugszanak.

"Mindaddig folytatjuk a bérharcot, amíg meg nem állítjuk a munkaerő-elvándorlást. A megállapodás ellenére is felvesszük a kapcsolatot a bécsi szakszervezetekkel, s ha lesznek dolgozók, akik így is külföldre mennének, akkor segítünk nekik",

tette hozzá Nemes Gábor

Mindenesetre látszik, az érdekvédelmi tömörüléseknek egységesen és határozottan kiállva sikerült kiharcolnia jobb feltételeket a munkavállalóiknak. Nagyjából ugyanerre rímel, hogy a Fidesz kénytelen volt visszavonni azt a rabszolgatörvényként elhíresült munkatörvénykönyv-módosítását, amely 36 hónapra emelte volna a munkaidőkeretet, teljesen kiszolgáltatva az összeszerelő-üzemekben dolgozó honfitársainkat.