Most épp Kínának nyitunk kaput az Európai Unióra

"Közös feladatunk, hogy a baráti politikai kapcsolatokat felhasználva és a soha nem látott mértékű gazdasági és kulturális együttműködést a jövőben megtöltsük még több tartalommal, és még intenzívebbé tegyük" - mondta az Országgyűlés elnöke, akit boldoggá tesz, hogy Budapest partnerének tudhatja Kína legdinamikusabban fejlődő területét.

Kövér László úgy vélte, hogy a Magyarország külgazdasági érdekeivel egybeeső Egy övezet, egy út program, valamint a Közép- és Kelet-Európa országai, illetve Kína között létrejött 16+1-es együttműködés mindehhez kiváló keretet teremt. Magyarország reményteli várakozással tekint ez utóbbi együttműködés őszi budapesti csúcstalálkozója elé. A magyar törvényhozás pedig teljes mértékben támogatja a kormány keleti nyitás politikáját, és ezen belül a gazdasági, kulturális, turisztikai együttműködésben rejlő további lehetőségek kiaknázását.

"A jövőbeni együttműködés záloga a következő generáció, ezért is tölt el megelégedéssel, hogy a kínai fiatalokban megvan az érdeklődés Magyarország iránt, hiszen a most kidolgozandó együttműködési lehetőségeknek ők lesznek a megvalósítói" - jelentette ki.

Kövér László nem felejtette el reklámozni a jelenleg felfüggesztés alatt álló letelepedésikötvény-bizniszt sem, amikor hazánkban befektető sanghaji üzletemberekkel találkozott a dél-kínai városban, akiket arra kért, hogy bátorítsák üzleti partnereiket és ismertessék meg velük a magyarországi lehetőségeket, mivel Magyarország az Európai Unió tagjaként a közép-európai régió legdinamikusabban fejlődő országa.

Mint ismert, legutóbb Orbán Viktor látogatott Kínába az Egy övezet, egy út program nemzetközi konferenciájára, a miniszterelnök akkor szintén derűsen nyilatkozott, és partnerként tekintett a kapitalizmus és a kommunizmus frigyére épülő kínai rendszerre.

A képet kissé árnyalja, hogy néhány éve még Áder János nyilatkozta azt Szingapúrral kapcsolatban, hogy mi leszünk a kapu a városállam számára az Unióra, azonban abból sem lett semmi.