Újraindulhat a letelepedési kötvények árusítása

Az üzletág szereplői egy konferencián a magyar példát hozták arra, hogyan nem szabad ezt csinálni.

A Magyar Nemzet munkatársa is jelen volt az eseményen, ahol az is szóba került, hogy a magyar letelepedési program teljes bukás volt, mivel eddig egyetlen állam sem rakott össze olyan programot, amin az ország költségvetése csak veszíthet.

A szakemberek többsége tisztában volt a magyar programmal, ám nem annak kíválósága miatt, hanem mert hallottak a közvetítőcégek gyarapodásáról. A program hátulütőire a kínai előadók világítottak rá. Az amerikai után ugyanis a magyar kötvényprogram volt a legnépszerűbb a keleti országban.

A magyarázat szerint azért, mert 

"olcsó, gyors és egyszerű az ügyintézés, nem vizsgálják a készpénz eredetét, nincs különösebb vizsgálat, és a magyar hatóságok nagyon elnézők".

Anna Chen, a CIBA Investment ügyvezetője szerint azért is vonzó a kínaiak számára mert az egyszeri befizetésen kívűl semmit nem kell teljesíteni, nem kell valódi beruházást végrehajtani, ingatlant vásárolni, de még csk az országba költözni sem.

A lap munkatársának több szakértő is azt nyilatkozta, hogy biztosak benne, hogy a magyar letelepedési program jövőre újra fog indulni.

"Ahol kritikát kap az adott állam letelepedési programja, szüneteltetik, majd az országgyűlési választások után újraindítják."

- nyilatkozta egy ciprusi ügynök.

Mivel a kormánypártok nem fogadták el a Jobbik javaslatát, miszerint az alaptörvénybe legyen foglalva a letelepedési kötvények árusításának tiltása, így könnyen elképzelhető, hogy a csupán kormányrendelettel szüneteltetett programot újraindítják.

Miért ne tennék, hiszen jól hozott a konyhára. Az offshore cégek már 113 milliárd forintot kerestek rajta, de ez az összes ügylet befejezésére elérheti a 157 milliárdot is.