Gyárfás: ha nem mi kaptuk volna a 2024-es rendezést, alkalmatlan lennék a feladatomra

Interjú.

Kilátásba helyezte, hogy lemond a nemzetközi tisztségeiről, ha nem Budapest kapja a 2024-es rövidpályás úszó-vb rendezést. Biztos volt benne, hogy mi nyerjük?

Abban voltam biztos, hogy ha nem tudjuk ezt hozni, akkor nem tudom képviselni az ország vagy a sportág érdekeit. Semmi nem volt biztos. Amíg a borítékot ki nem nyitják, senki nem lehet biztos semmiben. Az biztos, hogy az alkalmatlan, aki a feladatát nem teljesíti.

A mostani világbajnokságra épült létesítmények nélkül lett volna esélyünk elnyerni a 2024-es rendezést?

Szerintem nem, medence nélkül nagyon nehéz. 

Hány magyar aranyéremre számít?

Az nem az én dolgom. Erről jobb ha Sós Csaba kapitányt, Kemény Dénest vagy Märcz Tamást kérdezi, vagy a műugrásban és műúszásban is megvannak a szakértők - bár ott már az érem-közeli eredmény is csodálatos lenne. Ez nem az én asztalom, ha azt kérdezi, hogy mikor kezdődik a verseny, az hozzám tartozik. Az aranyérmeket csak átadom reményeim szerint.

Más téma. Hosszú Katinkával mikor beszélt utoljára?

Nem emlékszem. Nagyon rég, talán utoljára Kazanyban.

A közelmúltban volt Hosszú Katinkának egy nyílt levele, melyben összefogásra buzdította az úszókat. Létre is jött egy szervezet, amelynek célja, hogy az úszók érdekeit képviselje a nemzetközi szövetséggel szemben. Volt bármilyen aggodalom a FINA-n belül emiatt?

A FINA-n belül, az Ön kérdésével szemben, mindenki a világbajnokságra koncentrál. Ez most nem volt téma, most az a téma, hogy ma délután hogy zajlik a vízilabda esemény, a műugrás, milyen tennivalóink vannak. Ez nem tiszteletlenség senkivel szemben, csak most mindenki a világbajnokság sikerére összpontosít. Mindennek eljön az ideje, a Világkupa augusztus 2-án kezdődik Moszkvában, a világbajnokság július 30-án fejeződik be. Július 31-étől biztos lesz ez téma, de nem ma.

Nem hiányzik a Magyar Úszó Szövetség vezetése?

Nekem most az hiányzik, hogy aludjak majd egy órát valamikor. Egész éjjel a fényképeket rakosgattuk, Cornel Marculescunak (a FINA ügyvezető igazgatója - a szerk.) ma van a születésnapja. Éjszaka dolgoztak a nyomdában, hogy meglegyen, le a kalappal, csodálatos, hogy mindenki képes összefogni. Tehát most az hiányzik, hogy ezt a 13 napot átéljük, változatlan maradjon a viszonyulás, mert eddig jó, de minden jó, ha a vége jó, viszont ott még nem tartunk.

(fotó: MTI)