Hosszú Katinka: én vagyok az a diák, aki mindenből kitűnő lett, de a tanárnak nem tetszik a képem

Nyílt levél.

Hosszú a levélben először kifejti, hogy talán az úszók dolgoznak a legtöbbet a profi sportolók közül a sikerekért, ráadásul két életet kell élniük: Iron Lady a budapesti világbajnokságra készül, Katinka a pályafutása utáni időszakra. A szövetség viszont nem bánik velük megfelelően.

"Bár a világ a legkitartóbb profik közé sorol minket, úszókat, akik szinte minden sportolónál többet dolgoznak egy eredményes karrierért, saját vezetőink szerint a sportágunk amatőr, így aztán mi is amatőrök vagyunk – és ennek megfelelően bánnak is velünk."

Katinka szerint ha a FINA vezetői tényleg amatőröknek gondolják az úszókat, akkor magukról is bizonyítványt állítanak ki azzal, hogy nem sikerült profi sportolókat nevelniük. Pokolni nehéznek tartja ezt a pályát, hiszen

"ha nem kerülsz a világ öt legjobbja közé, többet fogsz beletenni az úszásba, mint amennyit valaha profitálhatsz belőle."

Első lépésnek jó lenne az is, ha a szövetség meghallgatná őket és nem a megkérdezésük nélkül döntene a szabályváltozásokról. Úgy gondolja, hogy a Világkupa éveken belül a sportág legfontosabb sorozata lehet, a szabályokat pedig úgy tűnik, hogy kifejezetten ellene hozták. Ezt részben igaznak tartja és úgy látja, hogy becsapták őt.

"Én vagyok az a diák, aki az összes tantárgyból kitűnő lett, önszorgalomból rajzszakkörre és énekkarra járt, hogy aztán közöljék vele, jövőre már nem rajzolhat és nem énekelhet, mert túl ügyes, és zavarja a többieket – pedig az igazság az, hogy csak a tanárnak nem tetszett a képem..." 

Nem szeretné áldozatnak beállítani magát, mert például lehetővé tették számára, hogy a Világkupa versenyeken selejtező nélkül is döntőt úszhasson. Ezt viszont nem tartja jónak, mert szeretne versenyezni a fiatal tehetségek, "az új Iwasakik, Egerszegik ellen". Azt akarja, hogy ha 14 évesen jobb nála valaki, akkor azt legyen lehetősége bizonyítani a medencében.

Min változtat a FINA?

Az egyik legfontosabb módosítás az, hogy egy úszó maximum négy egyéni versenyszámban indulhat. Korábban az is előfordult már, hogy Hosszú tíz számban is elindult egy versenyen. A Világkupa nevezési rendszerét is megszüntetik, ezentúl csak a meghívott úszók szerepelhetnek rajta. Katinka 2012 óta minden évben megnyerte a sorozat pontversenyét.

Összefogásra van szükség

Katinka ezután hoz két példát is, ami mutatja a helyzet abszurditását.

"Melyik az a sportág, amelynek vezetése ráragasztja az „innovatív“ jelzőt egy szabályrendszerre, mellyel legismertebb arcainak szereplését korlátozza? Az NBA jövőre megakadályozza majd, hogy LeBron James zsinórban nyolcadszor is nagydöntőt játsszon? Az ATP megpróbálja majd emlékeztetni Nadalt és Federert, hogy ha elfelejtették volna, az ő idejük már lejárt?"

Szerinte neki, az úszósport arcaként azért kellene küzdeni, hogy ne használják rongyosra a nevét, de ő inkább azt az utat választotta, hogy minden lehetőséget kihasznál arra, hogy népszerűsítse a sportágat.

Hosszú úgy látja, hogy a FINA-ban káosz uralkodik, az úszókat nem hallgatják meg, a sportágat pedig igenis profi szintre lehetne emelni, csak ahhoz változásra van szükség. Példaként hozta, hogy amikor szükség volt rá, a teniszezők is össze tudtak fogni, ebből jött létre egy bizonyos ATP nevű szervezet, amiről ugye nem kell sokat mesélni.

A végén azt is hozzátette, hogy akár homokba is dughatná a fejét, összesen 21 aranyérmet nyert olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon, valószínűleg már kevesebbet fog úszni pályafutása során mint eddig és kényelmesen élhetne élete végéig. Ezzel kiemelte, hogy nem saját maga miatt írta meg ezt a levelet, hanem a sportág jövője és a mostani fiatal úszók miatt.

A nyílt levél eredetiben alább olvasható.