A Rádió Rock bográcsában Nagy Feró főz

Mikrofonokkal és hangszerekkel előállított zenei csemege - a séf: Nagy Feró.

 
 - Néhány hete készítettünk egy interjút Németh Gáborral, a Rádió Rock ügyvezető igazgatójával, de akkor még konkrét nevek nem szerepelhettek a cikkben. Azóta megvolt a hivatalos sajtótájékoztató, bemutatkoztak a tulajdonosok, műsorvezetők és a programigazgató. Te kitől kaptad a felkérést?
 
 - Németh Gabitól. Ő volt anno a Bikiniben a főnököm, és azóta is jó barátságban vagyunk. Ő kért fel, hogy vállaljak el egy héten legalább egy műsort, de én először azt válaszoltam, hogy nem nagyon érek rá, nem nagyon van időm ilyesmire. Azonban felvázolta a terveket, megbeszéltünk egy-két dolgot, és most ott tartunk, hogy már néhány felvételen is túl vagyunk. Ugyanis mivel élőben nagyon ritkán tudok majd bent lenni a Rádió Rock stúdiójában, ezért előre legyártottunk néhány műsort. Úgyhogy már nekiálltunk, és azt kell mondjam, hogy nagyon-nagyon jó érzés, hogy egyáltalán csináltunk már valamit, mert azt látom, hogy jó dolgok fognak születni. Eleve ez a műsor is nagyon érdekes, másrészt nagyon örülök, hogy végre a rock és popzenészeknek is lesz egy saját rádiója. 
 
 - Akkor te láttál ebben bőven fantáziát, amikor elvállaltad a szereplést…
 
 - Természetesen, és remélem, hogy a Jóisten is segít nekünk abban, hogy a pénz is meglegyen a rádió működéséhez. Mert egy rádiót fenntartani nem egy egyszerű dolog, mert mire sikerülne megfűzni a szponzorokat, addigra általában elfogy a pénz. 
Találkoztam már vagy húsz-huszonöt fiatalabb, öregebb zenész kollegámmal, és az egy nagyon jó dolog, hogy egymás szemébe nézünk, egymás kezébe csapunk, mert van egy nagy közös ügy, ami foglalkoztat bennünket. Nagyon tetszik minden, remekül ki van találva az egész, és ennek hosszútávon is lehet majd komolyabb jelentősége, hiszen ezáltal, hogy mi zenészek többet leszünk együtt, jobban meg fogjuk egymást ismerni, bármi kisülhet egy-egy találkozásból, még esetleg további közös munkák, fellépések is létrejöhetnek idővel.
A rádióban egyébként olyan zenéket is játsszunk majd, korosztálytól függetlenül, amiket általában a kereskedelmi adók nem játszanak. 
 
 - Te szoktál rádiót hallgatni?
 
 - Inkább csak a kocsiban, mert arra nem érek rá, hogy egy készülék vagy a számítógép elé leülve, kimondottan rádiót hallgassak, az majdnem lehetetlen. De az életem elég nagy részét autóban töltöm, úgyhogy ezzel semmi gond. (nevet)
 
 - Gondolom, akkor valamilyen véleményed van az ott elhangzó kínálatról…
 
 - Egyetlen egy adó van, ami közszolgálati és említhető, mint aki segíti a magyar rockzenét, főleg a feltörekvő új bandákat. Ez a Petőfi. De a többi nem. Az, hogy interneten van több rádióállomás is, az semmi… Szerintem annak nincs nagy hatása, nem hallgatják elegen. Annak a harmincas-negyvenes-ötvenes korosztálynak, akiket esetleg érdekelhet az öregebbek rockzenéje, azok vagy nem érnek rá, hogy a világhálón keresgessenek, vagy a nagy részének nincs is internete.
 
 - Sok fiatal csapatot mutattál be, játszottál még anno a Garázsban, sokan köszönhetik neked, hogy nyilvánosságot kaptak. Figyeled a mai napig ezt a korosztályt?
 
 - Főként a különböző fellépéseken, rendezvényeken találkozom fiatal csapatokkal, mert az megoldhatatlan, hogy én külön koncertekre eljárjak, hiszen ugyanakkor játszanak, amikor én. Úgyhogy ez a verzió nem nagyon megy. (nevet) CD-ket szoktam kapni néha, de szerintem a műsor miatt most még inkább adnak majd.
 
 - Akkor most már avassuk be az olvasókat, hogy konkrétan milyen is lesz ez a műsor, aminek Rock Bogrács a címe. Mit és hogyan „főzöl” benne?
 
 - Tulajdonképpen úgy történik, hogy különböző zenekarokból kinézek négy-öt embert, akikből aztán összeáll egy-egy alkalmi formáció. Kapnak egy feladatot tőlem, és van egy órájuk arra, hogy feldolgozzanak egy dalt, majd azt elő is adják élőben. Tehát ez egy jam session jellegű dolog, aminek az a lényege, hogy a nem egy zenekarban játszó zenészek itt együtt alkossanak. Ez egyfajta jó érzést, összetartozás is jelent.
A már rögzített adásokban állati ügyesen dolgoztak a srácok, pillanatok alatt összerakták az adott nótát, hihetetlen, hogy mennyire profik voltak. Mindegyikük aktív zenész, tehát nem amatőrökről van szó, hogy összejönnek, és csak kínlódnak. Itt igazából az számít, hogy ki mennyit tud improvizálni, mennyire tudja a saját játékát belevinni az adott dalba.
 
 - Ezeket a feldolgozandó számokat te javaslod, van valami kritérium, aminek meg kell felelniük?
 
 - Csak hazai dal lehet, és természetesen olyan, amely az aktuális zenészcsapat egyik tagjához sem köthető. Nem kizárólag csak rock, hanem popszámok is előkerülnek majd, utóbbiak mondjuk a Neotontól Máté Péterig bezárólag.
 
 - És tényleg csak ott a stúdióban szembesülnek a kiválasztott zeneszámmal, és azzal, hogy kikkel kell egy csapatban játszaniuk?
 
 - Így van, pontosan! És annyira össze kell kapniuk magukat, hogy a produkciót ott a rádióban fel is vesszük. A végeredmény tehát egy abszolút élő zene lesz. 
 
 - A vendégek kiválasztásánál nem számít, hogy ki milyen korosztályt képvisel?
 
 - Nem, mert teljesen vegyes összetételű lesz egy-egy csapat, és mint mondtam, mindig olyan tagok alkotják majd, akik teljesen máshol mozognak, játszanak egymáshoz képest.
 
 - A Beatrice tagsága is kap majd meghívót?
 
 - Egészen biztos. (nevet) De majd jó előre jeleznem kell, nehogy az legyen, hogy én őket tolom előtérbe. Majd idővel, egyesével lesznek behívva, egyszer bejön majd Fecó, egyszer Hunor, egyszer pedig Viktor.
 
 - A műsor ötlete egyébként kitől jött?
 
 - Gabi találta ki. 
 
 - Te leszel az egyedüli műsorvezető?
 
 - Nem, ketten leszünk, Barabás Bea lesz a partnerem.
 
 - És a leglényegesebbet ki ne hagyjuk… Milyen rendszerességgel fog jelentkezni és milyen hosszú lesz egy-egy Rock Bogrács?
 
 - Hetente egyszer lesz majd hallható, hétfőn, és kétórás lesz.