Merkel az Afrikai Uniótól várja a migrációs válság megoldását

A német vezető azt is kijelentette: az afrikai országoknak többet kellene tenniük az iszlamista szélsőségesek és az illegális migráció ellen.

Több országot érintő afrikai látogatása zárónapján a német kancellár arról beszélt, hogy Afrika államainak demokratikus és gazdasági reformok révén kell kifogniuk a szelet a terroristák vitorlájából.

A német kancellár Addisz-Abebában figyelmeztette a fiatal afrikaiakat: téves elképzelések alapján ne vágjanak neki az életveszélyes utazásnak Európa felé.

Különösen a fiatal férfiak "gyakran úgy vállalkoznak az életveszélyes útra, hogy azt sem tudják, mi vár rájuk, vagy maradhatnak-e egyáltalán"

- mondta a német kancellár.

Afrika jóléte Németország és Európa érdeke, az embercsempészetnek a Földközi-tengeren pedig véget kell vetni - szögezte le a német kormányfő.

Merkel afrikai körútja a migrációs válság kezelésére összpontosít.

Nigernek például a kancellár pénzügyi támogatást ígért az embercsempészet és az illegális migráció megfékezésére, valamint a fegyveres szélsőségesek elleni harc segítésére.

Maliban, ahol iszlamista lázadás miatt elhúzódó szükségállapot van érvényben, azt hangsúlyozta, hogy a katonai támogatás mellett fejlesztési segélyeket is szükséges nyújtani az országnak.

Későn jött ébredés?

Úgy tűnik azonban, hogy a kancellár erőfeszítései hiábavalónak bizonyultak: a legfrissebb közvélemény-kutatások már azt jelzik, hogy a "Mutti" népszerűsége először esett 30 százalék alá (igaz, csak 0,5 százalékponttal).

A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) a múltkori megzuhanás után viszont sikerrel stabilizálta támogatottságát, és jelenleg 15 százalékon mérik.