Merénylet áldozata lett egy iráni atomtudós

Merénylet áldozata lett egy iráni atomtudós

Pénteken merényletben elhunyt Mohszen Farizade, az egyik legnevesebb iráni atomtudós – erősítettem meg több lap információját az iráni védelmi minisztérium. A HVG azt írja a brit közszolgálati BBC-re hivatkozva, hogy Farizadére felfegyverkezett terroristák támadtak, akik tűzharcba keveredtek a tudós testőreivel. Farizade ekkor sérült meg súlyosan, innen szállították kórházba, ahol az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.

Mohammad Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter tweetjében gyávasággal vádolta az izraelieket, hozzátéve, ez is jól mutatja kétségbeesésüket.

Irán felszólítja a nemzetközi közösséget, különösen az Európai Uniót, hogy vessen véget a szégyenletes kettős mércének Iránnal szemben és ítéljék el ezt a terrorcselekményt

– írta a közösségi médiába kitett posztban.

Izrael mellett az Egyesült Államokat gyanítja Irán a merénylet mögött, noha azt még senki nem vállalta magára.

A BBC az iráni bomba atyjának nevezi a 2018 óta a perzsa állam atomprogramját vezető tudóst.

Az iráni atomalkut még Obama elnöksége alatt kötötte meg az Egyesült Államok és Irán, ebből az épp távozni készülő Trump lépett ki 2018-ban. A feszültség 2019 nyarán háború közelivé eszkalálódott: az iráni légvédelem lelőtt egy amerikai drónrepülőtgépet, melyről ők azt állították, iráni légtérbe hatolt, míg az amerikaiak szerint nemzetközi légtérben történt az incidens.

A téma szakértőjével készült tavaly nyári interjúnkat itt olvashatják:

Gyáva nyúl játékba kezdett Amerika és Irán

Teljesen perdöntő bizonyíték nem áll rendelkezésre, de valószínűsítem, hogy Irán, vagy iráni félállami, esetleg nem állami szervezet állhat az incidens mögött, különösen az első esetben, mert beleillik az iráni stratégiába. Irán azt érezheti, hogy sarokba van szorítva, Amerika eszkalációs játékba kezdett, amire valahogy reagálniuk kell.