Az Iszlám Állam étellel zsarolja a lakosságot

A szélsőségesek totális ellenőrzés alatt tartják az iraki fővárostól, Bagdadtól ötven kilométerre fekvő, az Iszlám Állam által 2014-ben elfoglalt város élelmiszer-ellátását.

A 23 éves, fallúdzsai Hanaa Mahdi Fajad, akinek sikerült elmenekülnie a településről, azt mondta, a dzsihadisták rendszeresen meglátogatták a gyakorlatilag éhező családokat, és ételt ajánlottak azokért cserébe, akiket besorozhattak katonának.

A lány hozzátette: a szomszédjuknak egy zsák lisztet ajánlottak a fiáért cserébe, ő azonban visszautasította, és elmenekült a családjával.

Mintegy 1500 túlélőt a Fallúdzsától keletre fekvő, kormányzati ellenőrzés alatt álló Garma városában, egy befogadó állomássá átalakított iskolában szállásoltak el. Közülük a legtöbben nők és gyermekek, mert a hadsereg a férfiakat átvilágítja, vannak-e kapcsolataik az Iszlám Állammal.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi biztosa kedden közölte, "rendkívül aggasztó, hiteles beszámolók" kerültek birtokába arról, hogy az iraki biztonsági erők kötelékében szolgáló fegyveresek, akik biztonsági átvilágítást végeznek a városból elmenekült férfiakon, számos esetben fizikai erőszakkal igyekeznek vallomásokat kicsikarni.

Múlt héten Haider al-Abádi iraki kormányfő bejelentette, szüneteltetik Fallúdzsa ostromát a polgári lakosság biztonsága körüli aggodalmak miatt.

Fajad beszámolója szerint a városlakók helyzete szinte reménytelen.

"A néhány nyitva tartó boltban az egyetlen, amihez hozzájuthattunk, nagyon régi, szárított datolya volt és azt is csillagászati áron adták"

- mondta.