Az MSZP-t nem érdekelte a menedékjogi vita

„Az elmúlt hónapok ócska propagandájának” nevezte a törvénymódosítást Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka, amely szerintük nem fog megoldani semmit.

Harangozó szerint Rogán Antal nem mondott igazat, amikor arról beszélt, hogy nincsenek meg a kormány eszközei, ugyanis – fejtette ki – a ma hatályos szabályok is előírják: a papírok nélkül érkezőket a menekültügyi eljárás lefolytatásáig őrizetbe kell venni. A menekültkérdés – folytatta – valódi intézkedéseket kíván, elsősorban közös európai megoldást, ám ennek Orbán Viktor miniszterelnök kerékkötője.

Ha a kormányoldal érdemi javaslatot kíván tenni, akkor az MSZP arról szívesen tárgyal, de a szocialisták nem kívánnak részt venni egy olyan törvényjavaslat vitájában, amely nem több mint egy propaganda-hadjárat újabb eleme – mondta Harangozó Tamás, akinek felszólalása után frakciója képviselői kivonultak az ülésteremből.

Kissé furcsa Haragozó Tamás nyilatkozata. Naponta átlagosan 4-5 száz bevándorló lépi át illegálisan a szerb-magyar határt.  Idén, már több mint százezren érkeztek. Az is tény, hogy a problémát a kormány neoprimitív plakátkampányával nem lehet megoldani.

Rogán Antal korábbi felszólalásában arról beszélt, hogy az elmúlt napokban új helyzet állt be Európában, több ország ugyanis gyakorlatilag felmondta a schengeni szerződést, elkezdődött a belső határok lezárása az Európai Unióban. Jelzések érkeztek arról is, hogy Németország és Ausztria visszatoloncolja Magyarországra a hozzájuk innen érkező bevándorlókat.

A nyáron charter járatokkal fogják hazánkba visszaszállítani a bevándorlókat. Egyes nyugati országoknál már betelt a pohár. Franciaország lezárta az olaszországi határait, nem engedik be a migránsokat, ugyanígy tett Ausztria is.