Családban marad: sorozatban kapják a fideszes képviselő szülei a zsíros megbízásokat Ceglédtől

Családban marad: sorozatban kapják a fideszes képviselő szülei a zsíros megbízásokat Ceglédtől

Károly Ferenc immár hatodszor indul az önkormányzati választáson. Pályafutása alatt a ceglédi városvezetés közel 3 milliárd forintnyi munkát adott a családi vállalkozásnak.

Hatodjára mérettetheti meg magát a június 9-i helyhatósági választáson Károly Ferenc fideszes képviselő Cegléden.

A politikus 2002 óta tagja a városvezetésnek, és ezt feltehetően családjának cége sem bánja – írja a 444. A lap szerint az 1991-ben alapított Elastic'91 Kft. legalább 2007 óta stabil partnere a városvezetésnek.

Százmilliókat fizetett ki az önkormányzat a fideszes képviselő családi cégének

Az Elastic'91 Kft. tulajdonosai a cégkivonat alapján Károly Ferenc Sándor és Károly Ferenc Sándorné, ifj. Károly Ferenc szülei. A ceglédi önkormányzat öt évre szóló köztisztasági keretszerződéseit jó ideje ez a cég nyeri el. 2017-ben nettó 581 milliós ajánlattal választotta ki a céget az önkormányzat, 2020-ban pedig nettó 598 milliós keretszerződést kötöttek a várossal. 2022-ben szintén az Elastic'91 nyerte el a jogot arra, hogy hóeltakarítási munkákat is elvégezze a városban.

Ezért nettó 625,1 milliót kaphatnak majd Ceglédtől.

Ezek mellett számos kisebb szerződés is köttetett a város és Károly család vállalkozása között.

Mindenhez is értenek

Legalábbis nagyon úgy tűnik. Zömében út-, közterület, tér, parkoló, járdafelújításokat végeznek Cegléden, de 2018-ben kerékpárút létesítésével, sőt, közvilágítás telepítésével is megbízták a társaságot.

Az elmúlt két évben már inkább csapadékvíz-elvezető rendszerek állagmegóvó munkáit végzik el, legutóbb ivóvíz- és szennyvízhálózat gerincvezetékét kellett kiépíteniük, lakossági rákötés nélkül.

A lap számításai szerint összesen közel nettó 3 milliárd forintért dolgozhatott a városnak a cég.

Az Elastic'91 felívelése 2013-ban kezdődött, akkor a korábbi 601 milliós bevétel 907 millióra ugrott fel egyetlen év alatt. A legutóbbi, 2022-es beszámoló szerint a cég forgalma már a 3 milliárd forintot is meghaladta. Bár folyamatosan nyereséges a cég, a dokumentumok szerint csupán egyszer, 2016-ban vettek fel a tulajdonosok osztalékot, 50 millió forintot.

A cég 2022-ben a város egyik értékes ingatlanját is megszerezte

A Törteli úti volt Dózsa György laktanya területén található kivett telephely, épület, udvar megnevezésű 2130 négyzetméteres ingatlant nettó 6,2 millió forintért vásárolták meg. A HVG 2010-ben írta meg, hogy a társaság 2008-ban a mintegy 30 hektáros területből 18 hektárnyit nettó 21 millió forintért vett meg. Mindezt úgy, hogy

2003-ban még hárommilliárd forinton tartották nyilván az ingatlant, két évvel később pedig már „csak” 196 milliót ért az önkormányzat szerint.

A 24.hu korábbi cikke szerint a fideszes képviselő nem vesz részt az olyan szavazásokon, amelyek édesapja cégét érintik. Ettől függetlenül tény, hogy az önkormányzat többszázmilliós megbízásokkal halmozza el a vállalkozást, és ott vannak még a potom pénzért megvásárolt ingatlanok. Hiába, családbarát kormány, családbarát önkormányzat.

(Címlapkép: Károly Ferenc Facebook-oldala)