Budakalászi paradoxon: jobbikos adta be a fideszes kvótaellenes javaslatot, a Fidesz leszavazta

Hozzászokhattak ahhoz, hogy a jobbikos javaslatokra kapásból nemet kell mondani.

A sajtó napvilágra hozta a konkrét szövegjavaslat részletét is, eszerint:

„A kvóta veszélyezteti a kultúránkat és a mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre. Kérjük a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és a kötelező betelepítési kvótát, védje meg Magyarországot és a magyar embereket!”

Budakalászon a Jobbik helyi képviselője egyre türelmetlenebbül várta, hogy mikor terjesztik elő a fideszes pártkommünikét a képviselő-testület határozatként, hogy arra – konstruktív ellenzékiként - igent mondhasson. Erre azonban nem került sor. A fideszes többség nem nyújtotta be azt, ezért Pál Béla maga adta be az előterjesztést. Indoklása szerint a település jól megközelíthető szárazon és vízen, ezért könnyen migránsok ezreinek áldozataivá válhat. Miközben: „...a keresztény európai kultúrát megvető, azt el nem fogadó gazdasági menekültekből álló százezrek várakoznak (gúny) határainknál.” Pál szerint a Képviselő-testület felelőssége az, hogy polgárai biztonságát, jövőjét, életét veszélyeztető egyénektől minden eszközzel megvédje.

Ezért az alábbi előterjesztést adta be:

„Budakalász Város Képviselő-testülete élve az Alaptörvény 32. cikk (1) j) pontjában foglalt felhatalmazásával kinyilvánítja, hogy a migránsok befogadását célzó kvóta egyetlen formáját sem támogatja, amellett, hogy elutasítja a visszatoloncolás és relokáció lehetőségét, csakúgy, mint újabb befogadóállomások létesítését is. Ezzel összefüggésben arra kéri a Kormányt, hogy a közel jövőben esedékes Európai Tanácsi értekezleten, valamint azt követően a népszavazás döntésének megfelelő törvény megalkotásáig, Magyarország védelmében utasítson el minden olyan kezdeményezést, amely veszélyeztetné nemzetünk biztonságát, így a kvóta, a visszatoloncolás és a relokáció lehetőségét, valamint tagadja meg újabb befogadóállomások létesítésének kötelezettségét.”

A Fidesz helyi képviselői azonban hozzászokhattak ahhoz, hogy a jobbikos javaslatokra kapásból nemet kell mondani. Hiszen a tévében is ezt láthatták a fideszes nagykutyáktól. Mikor a lokális politikai egyesület, a BUVÉD képviselője azt javasolta, hogy a javaslat megtárgyalását ügyrendi szavazásban utasítsa el a képviselő-testület,

a helyi döntéshozatal 7 igennel, 2 nemmel, 2 tartózkodással támogatta az előterjesztést elutasítását.

A testületben amúgy hét fideszes, egy civil, egy független, egy baloldali és egy jobbikos képviselő ül, tehát ha az előterjesztés elutasítása némi megosztottságot keltett is ugyan, de az biztos, hogy a kormánypárti képviselőkkel átment volna a jobbikos által benyújtott fideszes javaslat. Mivel nem ment át, ezért kimondhatjuk, hogy megszületett a budakalászi paradoxon:

Jobbikos adta be a fideszes javaslatot, amit a Fidesz elutasított.

Nyilván aki demokrata az ellenzi, hogy Európai Unió diktátumokkal kényszerítse tagállamait olyan lakosságcserére, amelyhez előzetes szerződésekkel nem járult hozzá. Nyilván a magyar kormány ez ellen fellép, ezt lehet támogatni népszavazásokkal, nyilatkozatokkal és a többi. Tudni kell azonban, hogy ezeknek az önkormányzati határozatnak nincs jogi kötelme: a hangzatos kiáltványok mindössze a képviselőtestület véleményét, szándékát tükrözik az adott kérdésben. Ezzel az erővel a világbékéről is meg lehetne szavaztatni a tisztelt képviselő-testületet.

Ehhez képest a Jobbik képviselői több településen is felvetették azt, hogy konkrétan az adott helyhatóság területén ne lehessen befogadó állomást létesíteni, ami mondjuk, mint azt például Körmend esete jelzi, már egy életszerűbb téma lehetne máshol is.