Válasz Erdogannak: a németek kivonják hadseregüket a török támaszpontról

A kormány azért döntött az egység kivonásáról, mert Ankara nem engedi be a Bundestag képviselőit a támaszpontra.

A Bundestag a határozattal támogatja a kormány június elején hozott döntését a Bundeswehr - a német hadsereg - Incirlikben szolgáló alakulatának kivonásáról.  

A kormány azért döntött az egység kivonásáról, mert Ankara nem engedi be a Bundestag képviselőit a támaszpontra.

A határozatban kiemelték, hogy a Bundeswehr úgynevezett parlamenti hadsereg, vagyis a törvényhozás rendelkezik felette, ezért minden esetben biztosítani kell, hogy a képviselők felkereshessék a külföldön szolgáló alakulatokat. Hozzátették: a Bundestag "nagyon sajnálja", hogy nem teljesül a német katonák további állomásoztatásának ezen feltétele Incirlikben.

A szavazás előtti vitában a kormánypárti frakciók részéről elfogadhatatlannak nevezték a török vezetés lépését, és kiemelték: a látogatási lehetőség megtagadása újabb mélypont a német-török kapcsolatokban.

Németország a 2015-ben kezdett küldetésben Tornado felderítő gépekkel és légi utántöltő repülőkkel támogatja a nemzetközi koalíció harci gépeit, amelyek az IÁ szíriai állásaira mérnek csapásokat. A misszióban mintegy 260 katona dolgozik Incirlikben.

A török vezetés azért akadályozza a képviselők látogatásait, hogy nyomást gyakoroljon Berlinre. A nyomásgyakorlással elsősorban azt próbálja elérni, hogy adják ki a tavalyi puccskísérlet nyomán Németországba menekült katonatiszteket.