Bűnös vezetők úszhatják meg a Buda-Cash botrányt?

Nem szerepel a Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyének gyanúsítottjai közt a társaság alapítója. 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban arról számolt be, hogy a cégvezetők tudtával, esetlegesen irányításával valósult meg a Buda-Cash brókercég feltehetően másfél évtizedre visszanyúló csalássorozata. Csütörtökön Végh Richárd, a jegybank tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatója a Buda-Cashről szólva a cégvezetői felelősségről beszélt.

A felügyelet vizsgálata szerint a brókercég esetében hozzávetőleg százmilliárd forint lehet a kár, és a visszaélések már másfél évtizede elkezdődhettek. Végh Richárd azt mondta, a szabálytalanságokra a DRB Banknál egy februárban kezdett vizsgálat során bukkantak. Kiemelte: a gyanú szerint a csalás leplezésére nem létező ügyfeleket talált ki a Buda-Cash, a tényleges ügyfelek számláiról pedig százmilliárd forintnyi értékpapír hiányzik.

A jegybanki vezető arra is kitért, hogy a társaságnál meghamisították a nyilvántartást, és a felügyelet, valamint a könyvvizsgálók felé is a valóságtól eltérő adatokat jelentettek éveken át. Ezek után meglehetősen furcsa, hogy miért nincs a gyanúsítottak között Pintér Zoltán, a cég alapítója, aki csak 19 évig, meghatározó szerepet játszott a  Buda-Cash irányításában. Az üzletembernek van mit a tejbe aprítania, 18,5 milliárdos vagyonával a 33. leggazdagabb magyar, a Portfolio.hu szerint pedig vagyona még 2013–14-ben egymilliárd forinttal gyarapodott.

Az mno.hu úgy tudja, hogy a brókercég ügyében csökkent a gyanúsítottak száma. Eredetileg tíz embert állított elő a rendőrség; közülük egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki, ám egyikükkel szemben a Fővárosi Főügyészség megszüntette az eljárást. A lap információi szerint Pál Gyula, a Buda-Cash igazgatósági tagja kerülhetett le a gyanúsítottak listájáról. A Buda-Cash kijelölt felszámolója május végén megkezdte az értékpapírok kiadását. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. közleménye szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda valamennyi értékpapírszámla zár alá vételét feloldotta, ezért indíthatták meg az értékpapírok kiadását.