Újabb százmilliókról titkolózik a CÖF

Nem árulják el, honnan jött az adomány.

Tegnap került fel a bíróság honlapjára a Civil Összefogás Közalapítvány 2017-es beszámolója, mely újabb furcsaságot tartalmaz. Az MVM 2016-os támogatása után, mely több mint félmilliárd forint közpénzt jelentett, a fideszes álcivil szervezet 2017-ben több mint 282 millió forint támogatást tüntetett fel bevételként. Ám a beszámoló kiegészítő mellékletében a támogatások részletezésénél nagyságrendekkel kevesebb összegről írtak.

Nagyon titkol valamit az MVM a CÖF-támogatásról

Közérdekű adatigényléssel fordultunk az MVM-hez, hogy Olvasóink is megtudhassák: mire költötte el a fideszes álcivil CÖF a tőlük kapott 508 millió forintot. Bár a válaszadás határideje lassan két hete lejárt, a közpénzt kezelő MVM még csak válaszra sem méltatott minket. Ezért az adatvédelmi hivatalhoz fordultunk, kötelezze őket a kért adatok kiadására.

A kiegészítő melléklet 2.17-es pontja szerint ugyanis a CÖF–CÖKA tavaly a Fidesz pártalapítványától, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól megkapta az éves 45 milliós apanázst, a személyi jövedelemadóból felajánlható 1 százalékokból pedig 1 873 540 forint folyt be hozzájuk. Emellett még „belföldi társaságok” jogcímen 228 ezer forint támogatást tüntettek fel, így ez a három tétel mindösszesen alig több mint 47 millió forint bevételt tett ki.

Ezzel szemben a beszámoló eredménykimutatásában adományként 282 856 ezer forintot tüntettek fel, ami 235 millió forinttal magasabb, mint a fent részletezett összeg. Rákérdezünk tehát a Fidesz által pénzelt civileknél, mi az oka ennek az eltérésnek. Fontos ügy lehet, ugyanis a válaszban egyenesen a CÖF–CÖKA kuratóriuma írt e-mailt. Azt írják,

azon adományösszeg, amiről érdeklődik, kifejezetten magánjogi személyektől és magánszemélyektől érkezett alapítványunkhoz és jogerős bírósági állásfoglalás szerint még az Alfahírnek sem vagyunk kötelesek kiadni.

Rákérdeztünk arra is, hogy állami vagy önkormányzati többségű vállalkozástól kaptak-e támogatást a tavalyi év során, de a válaszban csak egy MVM-et érintő tagadásra futotta, mely szerint

az MVM támogatásából pártpolitikai plakátot nem finanszíroztunk.

Hogy az előző évek 1-2 milliós támogatása, illetve az MVM tavalyi 508 milliós adománya után honnan jutottak újabb több száz millió forintot kitevő adományhoz, arról mélyen hallgatnak.