Nagyon titkol valamit az MVM a CÖF-támogatásról

Törvénysértően még csak válaszra sem méltatták Olvasóinkat, ezért a NAIH-hoz fordultunk.

Hiába mondta ki jogerősen a bíróság immár két hónapja, a Magyar Villamos Művektől a CÖF-nek adott 508 millió forint közpénz, az állami vállalat továbbra sem hajlandó kiadni azt az elszámolást, amiben a fideszes álcivil szervezet ellenőrizhetően beszámol a kiugróan magas összeg elköltésének részleteiről. Holott – mint az köztudott – az Átlátszó által indított perben a bíróság jogerősen úgy ítélt, az állami vállalat minden egyes fillérje közpénz, ezért már megkapták a kiperelt támogatási megállapodást is. Ennek második oldalán található az ominózus félmilliárd forintos összeg elszámolásáról szóló szabályozás.

Adományozott 2017. október 31. napját követően köteles az adomány felhasználását bemutató beszámolót és elszámolást készíteni Adományozó részére, és azt a megjelölt kapcsolattartó nevére címezve eljuttatni. A beszámolót és az elszámolást úgy köteles elkészíteni, hogy az alkalmas legyen az adományozott céloknak megfelelő és szerződésszerű felhasználásának ellenőrzésére. A cégszerűen aláírt beszámolónak legalább a következő elemeket kell – értelemszerűen – tartalmaznia:

1. rövid, tényszerű szöveges összefoglaló az adomány felhasználásáról

2. az adomány felhasználásának tételes összegszerű bemutatása

Az elszámolás elkészítésének és leadásának határideje 2017. november 20.

Azért kaptak Orbán Viktor civiljei 508 milliót az MVM-től, mert kértek

Az Átlátszó oknyomozóportál perelte ki a dokumentumokat. A lap arról ír, hogy az MVM akkori vezetőjének címzett, 2016. augusztus 30-án írt támogatási kérelmében Csizmadia László röviden bemutatta a CÖF, és a mögötte álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) tevékenységét - természetesen a Békemeneteket és politikát nem említve, hanem társadalmi, tudományos (!), kulturális (!), jogvédő (!)

Bár a megállapodás korábban nem állt rendelkezésünkre, mivel az MVM az április közepi bírósági ítéletnek csak annak írásba foglalása után, május közepén tett eleget, elég nyilvánvalónak tűnt, hogy 508 millió forinttal alaposan el kell számolni. Portálunk ezért már korábban és több alkalommal is kíváncsi volt, vajon a CÖF hol költötte el ezt a „jelentéktelen” félmilliárd forintot. Ezért aztán közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az MVM-hez annak hivatalos sajtós e-mail címén

  • február 26-án, amire az MVM azt válaszolta, hogy ebben a kérdésben „adatper van folyamatban a Fővárosi Törvényszék előtt”,
  • április 17-én, amit az MVM azzal utasított el, hogy „az MVM Zrt. még nem kapta kézhez a Fővárosi Ítélőtábla írásos ítéletét”,
  • május 17-én, de erre a megkeresésünkre a törvényes határidőn belül egy karakternyi válasz sem érkezett, sőt a június 1-jén lejárt határidőt követő érdeklődéseinkre sem küldtek semmilyen tájékoztatást.

Lapunk persze nagyon kíváncsi, hogyan tudtak félmilliárd forintot elkölteni a fideszes kamucivilek „civilitika alapjainak kidolgozására” és a „közgondolkodás javítására” úgy, hogy az semmilyen jelentős országos médiafelületen nem volt fellelhető – ellentétben az úton-útfélen, Fidesz-párti országos napi- és hetilapokban felbukkant bohócos plakátokkal. Ezért nem hagytuk annyiban az MVM törvényszegő hallgatását, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalához fordultunk arra kérve a hatóságot, kötelezzék a közpénzt kezelő MVM-et, adja ki a CÖF-ös elszámolást.

A törvényi szabályozás

2011. évi CXII. törvény, az ún. Infotörvény

28. §

(1) A közérdekű adat megismerése iránt szóban, írásban vagy elektronikus úton bárki igényt nyújthat be. A közérdekből nyilvános adatok megismerésére a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

29. §

(1) A közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv az igény beérkezését követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 15 napon belül tesz eleget.

(2) Ha az adatigénylés jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik, vagy az adatigénylés teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, az (1) bekezdésben meghatározott határidő egy alkalommal 15 nappal meghosszabbítható. Erről az igénylőt az igény beérkezését követő 15 napon belül tájékoztatni kell.

A hivatal egyébként egyszer már Szávay István kérdésére kimondta: amikor az MVM megtagadta, hogy a jobbikos politikus információt kapjon arról, mégis milyen jogcímen adott a cég 508 millió forintot a CÖF–CÖKA-nak, megsértették a képviselő közérdekű adatok megismeréséhez való alkotmányos jogát.

Már nem hazudhat az MVM: hamarosan kiderül, milyen jogcímen adtak 508 milliót a CÖF-nek

Hosszas huzavona és bürokratikus gáncsoskodás után Szávay István, jobbikos képviselőnek végre sikerült egyértelmű állásfoglalást szereznie a nyilvánvalóról a rejtélyes CÖF-támogatás ügyében: a Magyar Villamos Művek (MVM) közpénzt kezel, ezért a gazdálkodására és az általuk kezelt pénzeszközök felhasználására vonatkozó információknak nyilvánosnak kell lenniük. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) végre tiszta vizet öntött a pohárba.

Amennyiben a NAIH nemcsak a támogatás odaítéléséről, hanem a felhasználásáról szóló adatokat, dokumentumokat is közérdekből nyilvánosnak minősíti, úgy természetesen azonnal tájékoztatjuk Olvasóinkat.