Farage lenyomta Cameront a tegnapi "vitában"

A UKIP elnökét még az ellenségesre összaválogatott stúdióközönség sem tudta zavarba hozni.

Az esemény elég furcsa körülmények között került megrendezésre, mivel a két politikus nem egymással csapott össze, hanem külön stúdióban, a főszerkesztők által állítólag külön összeválogatott közönséggel vitáztak szimultán.

Bár Farage-t a vita alatt egy, a Huffington Post által futtatott, beépített fekete blogger hölgy (az alábbi videóban ő a második kérdező - a szerk.) próbálta zavarba hozni a szkeptikusok csodafegyvere, a bevándorlás kapcsán, az övön aluli akció nem igazán akasztotta meg a nézőket.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=FcwdQdmF9-Q]

A Times megbízásából a Red Box Pulse által készített felmérés 2500 résztvevője szerint David Cameron még saját tábora, a maradást pártolók körében is ingadozóbban teljesített, mint a UKIP vezére, de az ellentáborból és a bizonytalanok köréből is kevesebb szavazót sikerült maga mellé állítania.

A vita előtt Farage külső és belső kritikusai egyaránt amellett tettek hitet, hogy a szókimondó és magával ragadó stílusáról híres politikus nem lesz képes a határozottan távozáspártiakon kívül másokat megszólítani.

Ehhez képest az arányok a következőképpen alakultak:

Világosan látszik, hogy Farage-nak nagyságrendekkel több bizonytalant sikerült meggyőznie a maga igazából, mint a miniszterelnöknek, sőt még az ellentáborból is jóval több szavazót sikerült átcsábítania a Brexit-táborba.

Saját hívei körében is nagyobb tetszést aratott, bár ez nem meglepő, hiszen a Brexit-tábor a kilépést igenlő érvek mellett Farage személye iránt is elkötelezettebb, mint az EU-pártiak az utóbbi időben az offshore-botrányai miatt eléggé megtépázott hírnevű Cameron irányába.

Külön érdekesség, hogy Farage azon kijelentéséhez, miszerint

"Sajnálom, de britek vagyunk,

jobbak vagyunk ennél."

a nők sokkal pozitívabban viszonyultak, mint a férfiak.

Cameron mindössze okfejtésével ért el kiemelkedő tetszési csúcsot a szkeptikusok, a bizonytalanok és a nők körében:

Egyszer, amikor a Brüsszellel kapcsolatos csalódottságáról beszélt, másodjára pedig amikor arról értekezett, hogy a június 23-i referendum kimenetelétől függetlenül nem folytatja miniszterelnöki pályafutását.

Nyilván egyik állásfoglalás sem az unióban való bennmaradás melletti érveket erősítette.

A mainstream angolszász sajtó, borítékolható módon, nem kapta föl a kutatás eredményét, a "mértékadó" médiumok rendíthetetlenül a színes bőrű bloggerrel lefolyt szócsatára fókuszálnak.

Valljuk be, ez az eredmények tükrében nem meglepő.

Ahogy az sem, hogy a médiaesemény előtt Farage, az ellenszél semlegesítése érdekében új plakátkampányt volt kénytelen útjára indítani, ami a következőképpen állítja szembe az ő, és Cameron politikáját:

Cameron: "Azt akarom, ami a legjobb az EU-nak." Farage: "Azt akarom, ami legjobb Nagy-Britanniának."