Felfüggesztették hivatalából a brazil államfőt

A szenátus támogatta a Dilma Rousseff elmozdítására irányuló eljárást, amelynek egyik kezdeményezőjét pedig korrupcióval vádolják.

A 81 tagú brazil szenátus egy egész éjszakán át tartó vita után döntött arról – 55/20 arányban – hogy megindítják az alkotmányos vádeljárást Dilma Rousseff ellen. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy legfeljebb 180 napra azonnal felfüggesztik hivatalából az országot 2011 óta irányító brazil elnököt.

Rousseff az olimpia idejére is fel lesz függesztve

Rousseff jelenleg második mandátumát tölti, amely elvileg 2018 végén járna le. Az államfői teendőket ideiglenesen Michel Temer alelnök látja majd el addig, amíg a szenátus a legfelsőbb bíróság részvételével megvizsgálja, megsértette-e a költségvetési törvényt Rousseff azzal, hogy két évvel ezelőtt újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget. A brazil elnök szerint egy "parlamenti puccs" áldozata.

Az eljárás értelmében Rousseff még az olimpia augusztus 5-i megnyitója alatt is fel lesz függesztve. Az államfő múlt hét kedden még azt mondta az olimpiai láng megérkezésekor, hogy a nehéz politikai helyzet ellenére "Brazília készen áll arra, hogy megrendezze minden idők legjobb olimpiáját".

A brazil parlament felsőháza várhatóan szeptemberben szavaz Rousseff végleges elmozdításáról, amelyhez a szenátorok kétharmadának jóváhagyása szükséges.

Tüntetők demonstráltak Rouseff mellett

Szerdán összecsaptak a Dilma Rouseff államfőt támogató tüntetők a rendőrökkel a brazil fővárosban, a parlament épületénél. A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy állítsák le azt a jogi eljárást, amelynek végső célja az államfő eltávolítása a hivatalából.

Brazíliavároson kívül tiltakozások voltak Rio de Janeiróban és Sao Paulóban, ahol egyébként az elnök maradását, illetve eltávolítását követelők egymással is többször összecsaptak.

Korrupció miatt indult eljárás az ellenzéki vezető ellen

Érdekes fordulat a brazil belpolitikában, hogy miközben felfüggesztették hivatalából az államfőt, a legfelső bíróság bejelentette: korrupció miatt eljárás indul a brazil ellenzék vezetője, a két évvel ezelőtti elnökválasztáson Dilma Rousseff ellen alulmaradt Aécio Neves szenátor ellen, aki az államfő elmozdítását célzó eljárás megindításának egyik fő kezdeményezője.

A tájékoztatás szerint a testület elfogadta Rodrigo Janot főügyész május elején benyújtott keresetét, amelyben megvesztegetés és egy titkos liechtensteini családi számla birtoklása miatt kéri a szenátor elleni vizsgálat megindítását a Petrobras részben állami olajkonszern körüli korrupciós botrány keretében.

A főügyész a decemberben őrizetbe vett Delcido do Amaral szenátor vallomása alapján fordult a legfelső bírósághoz. Amaral szintén érintett a hatalmas belpolitikai vihart kavaró korrupciós botrányban, de büntetésének enyhítése érdekében együttműködik az ügyészséggel, és Nevesen kívül még több tucat másik kormánypárti és ellenzéki politikusra tett terhelő vallomást.

Neves az ellenzék fő erejét adó Brazil Szociáldemokrata Párt (PSDB) elnöke, és részt vett azon a csütörtök hajnalban véget ért plenáris ülésen, amelyen megszavazták a Rousseff elleni jogi eljárás megindítását.