Háború tört ki az MSZP és a szegedi piacosok között

Tüntetéssorozatig és petícióval való kergetőzésig fajult a szegedi Cserepes sori piacosok és a szocialista városvezetés közötti konfliktus.

A Cserepes sori piac körüli botrány azért robbant ki, mert az üzemeltető cég szocialista párttag új ügyvezetője durva áremelésekkel lépett a kereskedők elé.

A piacot üzemeltető, nem kevesebb mint 92,3 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Cserepes sori Piac Kft. élére tavaly decemberben választották meg igazgatónak Rácz Attilát, aki nem sokkal később egy új szerződést tett le a piacosok elé: ebben megemelte volna a bérlet díjakat, 27 százalékos áfát vezetett volna be, valamint elvette volna a birtokvédelmi jogot is, ami értelmében a bérelt helyen lévő magántulajdonban lévő standok felett is a cég uralkodhatna.

A határozatlan idejű szerződéssel rendelkező piacosok egy része a csaknem 50-60 százalékos drágulást jelentő módosítást nem volt hajlandó aláírni. Ugyanakkor aki nem fogadja el az új ajánlatot, annak május 31-ig el kell hagynia a piacot.

A helyet működtető cég döntése mintegy száz család megélhetését veszélyezteti, ezért petícióval fordultak az összes helyben működő párt, valamint az önkormányzat felé is. Botka László MSZP-s polgármestert hétfőn egész nap keresték, de csak délután sikerült összefutniuk vele: úgy tudjuk, a polgármester a petíciót meg sem nézte, egyszerűen bedobta hivatali autója hátsó ülésére.

Szabó Bálint, a piacosok jogi képviselője is ezt erősítette meg Facebook-oldalán:

Ma délután kevéssel kettő óra után biztonsági őrök gyűrűjében kilépett hivatalából Botka László ezen az ajtón, és kocsijához sietett. Beszállás előtt átvette az egész nap rá váró kereskedőktől a petíciót, majd azzal a lendülettel munkatársa kezébe is nyomta. Miután beszállt a sofőrje mellé, benyújtottunk neki még egy példányt. Indulatosan elvette, majd azzal a lendülettel, rá sem pillantva az autó hátsó ülésre hajította...EZ MINŐSÍTHETETLEN VISELKEDÈS "POLGÁRMESTER ÚR"!

Tóth Péter szegedi jobbikos önkormányzati képviselő megkeresésünkre elmondta, az elmúlt másfél hónapban kétszer is javaslatot nyújtott be az illetékes bizottságnak a céget vezető Rácz Attila leváltásáért, de azt a szocialista többség egyszer sem tűzte ki napirendre. A második alkalommal el is szabadultak az indulatok, erről videofelvétel is készült:

Érdekesség, hogy az új szerződések értelmében 2017 januárjától kellene fizetni a 27 százalékos áfát, holott a cég igazgatójának mandátuma 2016. december 31-én jár le.

Úgy tudjuk, Szegeden több mint 7000 aláírást gyűjtöttek össze az ellen tiltakozva, hogy piacot a megszűnés szélére sodró megszorításokat vezessenek be. Rácz ugyanakkor úgy nyilatkozott a szegedma.hu-nak, hogy a piac rekordlátogatottsággal működik, és a többség elfogadta az új díjszabást.

Vannak olyan szegediek akik attól félnek, valójában az értékes öthektáros terület "megszerzése" a cél, és ennek érdekében állítják olyan feltételek elé a piacosokat, melyeknek nem tudnak eleget tenni.