Hónapok óta nincs víz a faluban - a minisztériumokhoz fordul a polgármester

15 millió forintra lenne szükség, hogy újra legyen elegendő ivóvíz.

 
A 700 lakosú Tolna megyei településen járunk, ami a napokban azzal került a híradásokba, hogy a lakók hónapok óta nem jutnak elegendő mennyiségű ivóvízhez. Az önkormányzat és a szolgáltató egymásra mutogat, megpróbáltunk hát utánajárni, mi az igazság, és valóban ennyire rossz-e a helyzet a településen. Végül megtudtuk: az ivóvíz-helyzeten túl más problémákkal is küzd a falu, előbbi azonban egyre sürgetőbb.
 
 
A vízműtelepet csak többszöri útbaigazítás után sikerül megtalálni, a falu szűk utcáin bolyongva látunk takaros portákat, romos házakat, két lomis - NAV-ellenőrök által vélhetően még sosem látott - magánpiacát, az októberi népszavazást, illetve Giró-Szász András fórumát hirdető plakátokat, valamint egy dohányboltot a település legszélén, egy egykor szebb napokat látott ház udvarában. A szemlélődés során sokkal okosabbak persze nem leszünk a témát illetően, így célba vesszük a vegyesboltot, ami kocsma híján egyéb feladatokat is ellát a faluban, szemmel láthatóan a lakosság megelégedésére.
 
 
Mikor a helyieket az ivóvíz-ellátásról kérdezzük, szinte mindannyian rögtön mesélni kezdenek. Mint mondják, a faluban már május óta nincs elegendő víz, szinte minden estére elfogy. Hogy pontosan miért, nem tudják, a kutakkal van valami probléma. A bolti eladó - miután zsemlevásárlási kísérletünk kudarcba fullad, a pékárut ugyanis a munkásoknak tették félre kérésre - elmondja: a lakosság kezdi megelégelni a rendkívül kényelmetlen helyzetet. A helyiek jelentős része a mezőgazdaságban vállal munkát, ők esténként arra értek haza, hogy már mosakodni sem tudnak az elégtelen vízellátás miatt. A szolgáltató először azzal magyarázta a kimaradást, hogy a gazdák a tavaszi vegyszerezés során elhasználták az ivóvizet a földeken, állítólag a tűzcsapról vételezték azt illegálisan. Ám miután a település vezetése polgárőrökkel figyeltette a kutat, de semmi ilyet nem tapasztalt, esténként pedig ugyanúgy elfogyott a víz, kiderült: az állításból egy szó sem igaz.
 
Pontosabb információkat Barkóczi Józseftől, a település fideszes polgármesterétől kapunk, aki örömmel lát minket a községházán.
 
 
- Nemcsak idén, már tavaly is gondok voltak a vízzel - kezdi Barkóczi. A falunak két kútja is van, a régi mellé - amely már nem bírta a megnövekedett fogyasztást - 2002-ben fúrattunk egy újat. Az új kút a régi miatt nem üzemelt teljes kapacitással, így feltelt homokkal, kompresszorozni kéne, az ellátást korábban biztosító régi kútba viszont beszakadt a szivattyú, így az most egyáltalán nem működik - sorolja a valóságos pechszériát a település első embere. A baleset a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) munkálatai során történt, a lakosság azóta nem jut megfelelő mennyiségű ivóvízhez.
 
A megoldást egy új kút fúrása jelentené, erre azonban a DRV Zrt. nem áldoz pénzt, ez álláspontjuk szerint a település feladata lenne, mert a kutak az önkormányzat tulajdonát képezik, a falunak azonban nincs pénze a megközelítőleg 15 millió forintba kerülő munkálatokra.
 
- Forráshiányos település vagyunk, évről évre pályáznunk kell ÖNHIKI támogatásért, így érthető, hogy nincs pénzünk egy új kutat fúrni, de még a tervezésre sem. Arról nem is beszélve, hogy nem is a mi hibánkból nincs víz a faluban - folytatja a polgármester.
 

Nagy tervek, bukott pályázatok

A faluban jelenleg mintegy 90 közmunkás dolgozik, ők javarészt az önkormányzat tulajdonában álló mezőgazdasági telephelyeken fűszerpaprikát termesztenek, állatokat tartanak. Ennek megfelelően az önkormányzat a legnagyobb munkáltató jelenleg is. Korábban dolgoztak 130-an is a programban, de sokaknak már sikerült munkát találni a környező településeken. Bár Fürged adósságát is átvállalta a kormány, fejlesztési pénzekre nincs esélye a falunak, s míg tavaly több pályázatuk is sikeres volt - felújították az orvosi rendelőt, napelemekkel szerelték fel a polgármesteri hivatalt - idén még egy pályázaton sem tudtak nyerni. A polgármester régi terve, hogy egy évek óta érdeklődő holland-francia befektetői csoport révén a falu határában szélerőműparkot hozzanak létre, ez éves szinten 10-20 millió forintot jelentene a falunak. Ismerve Lázár János múlt heti kijelentését a szélenergia kiaknázásáról, erre egyre kevesebb esélyük van. Ugyancsak sikertelenül próbálkoztak a napelem park létesítésével, mely szintén közel 10 milliós éves bevételt hozna a falunak: az ezzel kapcsolatos pályázataikat évek óta visszadobják.
 
- A DRV eközben próbálta ráfogni a gazdákra a vízhiányt - utalt a szolgáltató álláspontjára, miszerint azért alakult ki a probléma, mert azok a hálózatról töltötték fel a permetezéshez a gépeiket. - Ez nem igaz, még polgárőrökkel is figyeltettük a közterületen található csapokat, nem tapasztaltunk semmi ilyet - mondta Barkóczi.
 
- Természetesen nemcsak az önkormányzat, a lakosok is rendszeresen telefonáltak a szolgáltatónak - hárította el a DRV azon érvelését, mondván a lakosok nem reklamáltak. Már fel sem veszik Siófokon a telefont, ha látják, hogy fürgedi számról jön a hívás, aztán azt mondják, hozzájuk nem érkezett panasz - mondta a polgármester, aki láthatóan nem adja fel.
 

A szolgáltató szerint a gazdák miatt nincs nyáron víz

A DRV Zrt. hosszas állásfoglalást küldött portálunk részére, melyet az alábbiakban ismertetünk.

 
A település csúcs vízigényét a két kút együttes üzeme mellett lehetett kielégíteni, 2015 májusában azonban az egyik kút meghibásodott. Iszapos, homokos vizet szállított a felszínre. A 2. számú kút egymaga nem tudta ellátni a települést, zavar keletkezett a vízellátásban - írta megkeresésünkre a szolgáltató.
 
A DRV állásfoglalásra szerint az önkormányzat felé már akkor történtek jelzések a problémával kapcsolatban, illetve felhívták a polgármester figyelmét arra, hogy a vízhiányos időszakok mindig egybeesnek a mezőgazdasági munkák permetezési időszakaival. Kollégáik több alkalommal tapasztaltak illegális vízvételezésre utaló nyomokat, felszerelt tűzcsaptömlőket szereltettek le a helyi vállalkozókkal. A
 
2015. októberben a 2. számú kút hozama csökkenni kezdett, a DRV Zrt. pedig egy szakvállalatot megbízott a kútba beszakadt búvárszivattyú eltávolítására, mert ez volt az egyetlen esély a víztermelési kapacitás növelésére. A mentést végző szakcég a szivattyút eltávolítani nem tudta, mert a kútnak azon szakasza fel volt telve homokkal, és a szivattyút nem lehetett elérni. A munkálatok során kiderült, hogy a DRV Zrt. szolgáltatói időszaka előtt is történtek már mentési kísérletek, azok nyomai a kúton felfedezhetők voltak.
 
A mentési kísérlet után a kútdiagnosztikai vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a kút javítása nem gazdaságos és sikere nem is garantálható. 
Az egyetlen garantálható és hosszú távú megoldást egy új kút fúrása jelentené.
 
A cég a polgármester kérésére az összes dokumentumot megadta, amit beruházási forrás előteremtéséhez felhasználhat. Többszöri egyeztetésünk alkalmával is jelezte, hogy a lehetőségek felkutatása folyamatban van. A jövőbeni ellátási zavarokra felkészülve elkészítettük a település számára a vízkorlátozási tervet, melyet a jegyző, ha szükséges életbe léptethet a lakossági fogyasztók ellátása érdekében.
 
A vízszolgáltatás a téli és tavaszi fogyasztások mellett zökkenőmentes volt. A nyár elején azonban amint a fogyasztás megemelkedett ismételten bekövetkezett, hogy az esti csúcsfogyasztási időszakban a vízhiányok alakultak ki. A vízhiányos időszakokban tartálykocsival, a szomszéd településről pótoltuk és pótoljuk a mai napig a rendszerből hiányzó vizet. Sajnos a tartálykocsis vízpótlás ellenére is voltak vízhiányos, nyomáseséses időszakok. Az üzemeltetést nehezíti az is, hogy településen nincs kiépítve folyamirányító rendszer. A víztárolók szintadatait, szivattyúüzemeket, csak helyben lehet ellenőrizni. A víztároló kiürülését sok esetben csak lakossági bejelentésekből tudjuk meg, a rendszer újratöltése pedig több óráig is eltarthat. A vízhiányok bekövetkeztét előre megjósolni nehéz, hisz a víztermelési adatok szerint és sokszor több napi fogyasztási adatok szerint is, a kitermelt vízmennyiségnek elégnek kellene lenni a lakosság ellátására. 
 
A kialakuló vízhiányokat hirtelen nagy vízelvételek okozzák. Ezzel kapcsolatban a DRV Zrt. összehívott egy egyeztetést a helyi rendőrség és katasztrófavédelem kollégáival, melyen részt vett Fürged község Polgármestere is. Az egyeztetés óta a rendőrség kollégái kiemelten figyelik az esetleges illegális vízvételezést a tűzcsapokról, a katasztrófavédelem pedig hozzájárult a tűzcsapok leplombálásához, amit kollégáink el is végeztek. Az intézkedés óta a helyzet némileg javult.
 
Az önkormányzat részére társaságunk minden szakmai segítséget megadott és a jövőben is meg fog adni, hogy a szükséges beruházási forrást elő tudja teremteni egy új kút fúrásához, mert a fürgedi lakosok biztonságos vízellátása a DRV Zrt. mint szolgáltató mind Fürged Község Önkormányzata, mint ellátásért felelős, tulajdonos számára is elsődleges szempont kell, hogy legyen.
 
- Most gyűjtjük az aláírásokat - mutat az asztalán található nagy köteg ívre - lassan 300 össze is gyűlt, de - mint mondta - vélhetően a teljes felnőtt lakosság alá fogja írni a petíciót. Az íveket Barkóczi a Belügyminisztériumnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Miniszterelnökségnek is el fogja küldeni, bízva abban, hogy felfigyelnek a település problémájára és segítséget nyújtanak.
 
 
Nem titok az sem, örül a sajtómegjelenésnek is. Van is benne valami, hiszen a Teol cikkének vasárnapi megjelenése óta naponta rendszeresen hozzák a tartálykocsik a vizet, és töltik fel a hidroglóbuszt, így a nyári hónapokra emlékeztető vízhiány az elmúlt napokban már nem volt tapasztalható. 
 

Visszavásárolják a vízművet

 
A környékbeli falvakkal összefogva, egy 10 településből álló konzorcium tagjaként most vásárolják vissza a korábban privatizált vízművet a külföldi tulajdonostól, így legalább az infrastruktúra újra az itt élők tulajdonába kerül - mondta a jövőre vonatkozó kérdésünkre Barkóczi.
 
 
A polgármester, aki már hatodik ciklusát tölti a település élén, elárulja: 2019-ben befejezi a munkát. Bízott benne, hogy utódjának egy fejlődési pályán lévő települést adhat át, ebben azonban most már nem reménykedik. Bár a Fidesz színeiben irányítja a községet, és támogatja is a kormány számos intézkedését, úgy látja, odafent sok esetben szinte lehetetlenné teszik a kistelepülések helyzetét.
 
Ha a levelei célba érnek és kérése meghallgatásra talál, a helyzet akkor sem rendeződik majd pillanatok alatt, hiszen az új kút fúrásához tervek és engedélyek kellenek, a szolgáltató hozzáállása miatt a dolog azonban ebbe a fázisba sem jutott el. Addig maradnak a tartálykocsik és a panaszok - de legalább az esetleges szélerőműpark miatt nem kell már izgulni.