Iránról és a gázai helyzetről egyeztetett az amerikai és az izraeli védelmi miniszter

Iránról és a gázai helyzetről egyeztetett az amerikai és az izraeli védelmi miniszter

Irán közel-keleti "destabilizációs akcióit", más regionális fenyegetéseket és a palesztin lakosságú Gázai övezetbe szánt segélyekkel kapcsolatos kérdéseket vitatták meg. Közben Izrael Szíriai légvédelmi célpontokra mért csapást.

Megbeszélést folytatott csütörtökön Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter izraeli kollégájával, Joáv Galanttal, hogy megvitassák Irán közel-keleti "destabilizációs akcióit", más regionális fenyegetéseket és a palesztin lakosságú Gázai övezetbe szánt segélyekkel kapcsolatos kérdéseket - olvasható a Pentagon Washingtonban csütörtök este kiadott közleményében.

Az MTI azt írja, a múlt hét végén Irán több száz drónt és rakétát indított Izrael ellen, válaszcsapásként a szíriai nagykövetségét ért, Izraelnek tulajdonított támadásra. Ezek legtöbbjét még azelőtt megsemmisítették, hogy izraeli területre értek volna.

Lloyd Austin és Joáv Galant megbeszélésére még azelőtt került sor, hogy Irán péntek hajnalban bejelentést tett arról: légvédelme több drón ellen lépett fel az ország belsejében.

Izraeli kollégájának Austin beszélt "a humanitárius segélyek áramlásának, növelésének és fenntartásának fontosságáról" is, ideértve egy új, az izraeli Asdód kikötőjéből kiinduló segélyezési útvonalat

- közölte a Pentagon.

Közben Izrael Szíriai légvédelmi célpontokra mért csapást

A szíriai hadsereg légvédelmi állásaira mért rakétacsapást Izrael péntek hajnalban Szíria déli részén - közölte a szíriai védelmi minisztérium és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, nagy-britanniai székhelyű aktivistahálózat.

Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH vezetője azt közölte: az izraeli támadás egy radarállomást vett célba Szuveida és Deraa tartomány között. Az izraeli légierő nagy erőkkel repült be Deraa régió fölé, de a szíriai légvédelem nem lépett akcióba - tette hozzá.

A szíriai védelmi minisztérium is megerősítette, hogy izraeli támadás ért dél-szíriai légvédelmi állásokat. A tárca közlése szerint a csapás anyagi károkat okozott.

Izrael nem nyilatkozott az ügyben, de hadserege már korábban is mért csapásokat szíriai - elsősorban Iránnal szövetséges - célpontokra azóta, hogy 2011-ben belháború robbant ki Szíriában.

A pénteki szíriai csapást azzal egy időben hajtották végre, hogy erős robbanások hallatszottak a közép-iráni Iszfahán körzetében is, egy katonai bázis közelében, és ezeket hírügynökségi jelentésekben Izraelnek tulajdonították. Hivatalos iráni tájékoztatás szerint a helyi légvédelem lépett működésbe, és drónokat semmisített meg. Egyelőre sem iráni, sem izraeli részről nem erősítették meg, hogy izraeli műveletről volt szó.

(Címlapkép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (j) izraeli partnerét, Joáv Gallantot (b) fogadja a washingtoni Pentagonban 2024. március 26-án. MTI/AP/Jacquelyn Martin)