Felkészülnek? Kölcsönös pénzügyi keretszerződést kötött a magyar és a lengyel kormány

Felkészülnek? Kölcsönös pénzügyi keretszerződést kötött a magyar és a lengyel kormány

"Az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság a pénzügyminiszter által képviselt magyar állam nevében és a Lengyel Köztársaság Államkincstára nevében eljáró lengyel pénzügyminiszter keretszerződést kötött likviditáskezelési tevékenység keretében betét- és hitelügyletek megkötésében való együttműködésről"

- ez a szöveg bukkant fel csütörtök délelőtt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) oldalán. A "Magyarország és Lengyelország keretszerződést kötött" címet viselő közlemény a 444.hu-nak szúrt szemet.

A mostani időzítés azonban finoman szólva is több, mint különös annak tudatában, hogy éppen egy napja derült ki: az EU Bírósága visszautasította a magyar és a lengyel kormány keresetét a jogállamisági mechanizmust érintő rendelet jogszerűsége kapcsán. Így ennek nyomán egyértelművé vált, hogy ezentúl jogállamisági feltételekhez szabják az uniós források tagállami kifizetését; azaz a jogállamisági eljárás megindítható, ha az EU pénzügyi forrásai korrupció miatt veszélybe kerülhetnek.

Hivatalos: Magyarország bukta a jogállamisági pert az EU bíróságán

Az EU Bírósága visszautasította a magyar és a lengyel kormány keresetét, és ezzel kimondta, hogy jogszerű az úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló rendelet. Azaz alkalmazható az Európai Unió Bírósága a jogállamisági mechanizmusról szóló kondicionalitási rendelet ügyében hozott ítélete szerint.

Ez alapján talán keveseket lep meg, hogy a két pervesztes kormányzat most kölcsönös pénzügyi segítségnyújtásról állapodott meg egymással. A lap által megkérdezett, név nélkül nyilatkozó makrogazdasági elemző szerint ez a lépés biztonsági lehetőséget, plusz finanszírozási forrást jelenthet arra az esetre, ha az egyik ország nem tudna elég kötvényt eladni a piacon. Hozzátette, keretszerződésről van szó, amelyet bármikor aktiválni lehetne, de a részleteit még nem ismerjük.

Ugyanakkor a lap emlékeztet, egyelőre még nem hallani arról, hogy hazánknak likviditáskezelési nehézségei lennének, de például a választási osztogatások elég komoly terhet rónak a költségvetésre: a családi adó-visszatérítés első körében mintegy 610 milliárd forintot kaptak kézhez a gyermeket nevelő szülők. Mindenesetre Orbán Viktor miniszterelnök a szombati évértékelőjében nem győzte sorolni a gazdaság eredményeit, egyebek mellett hangsúlyozta: "Az államadósságot sikerült 80 százalék alatt tartani, és az év végére 77 százalékra szorítjuk vissza."

Az ÁKK még december végén ismertette Magyarország 2022-es finanszírozási tervét, miszerint a központi költségvetés nettó finanszírozási igénye 3153 milliárd forint. Szeptemberben pedig a magyar állam minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását hajtotta végre, miután az ÁKK módosította finanszírozási tervét.

1258 milliárd forint értékben vett ma fel államadósságot az Orbán-kormány

Egészen döbbenetes, de a magyar állam minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását vitte ma végbe, mai árfolyamon 1258 milliárd forint értékben. A portfolio.hu írt arról, hogy a 10 éves dollárkötvényből végül 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a mai nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az Államadósság Kezelő (ÁKK) Központ.