Két hónap börtön a humoristának

Egy kis francia lecke a sajtó- és véleményszabadságról, a toleralizmusról és az egyenlőségről.

Dieudonné a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni merénylet és azt követő terrortámadások áldozataira emlékező tüntetők "Charlie vagyok" jelszavát úgy változtatta meg, hogy hozzátette annak az iszlamistának a vezetéknevét, aki a francia főváros egyik külvárosában január 8-án megölt egy rendőrnőt, másnap pedig túszokat ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban, akik közül négyet kivégzett.
 
A bíróság szerint a "provokatív csúsztatással Dieudonné azonosította önmagát a terroristával", s ezzel "banálissá" próbálta tenni a terrorcselekményeket. A provokációt a bíróság szerint abban az esetben lehetne szatíraként értelmezni, ha az nem kapott volna széles körű visszhangot az adott körülmények miatt. 
 
A zsidó közösséggel szembeni ellenséges érzés, amelyet Dieudonné táplál a közönségében, növeli a felelősségét - hívta fel a figyelmet a bíróság. 
 
A 49 éves humorista a bíróság előtti múlt havi meghallgatásán azt mondta, hogy "minden kétértelműség és visszafogottság nélkül" elítéli a 17 áldozattal járó támadássorozatot. Úgy érezte, hogy kizárták a párizsi menetből azzal, hogy a hatóságok terroristaként tekintenek rá. Jelezte, nem akarta az áldozatok hozzátartozóit megsérteni, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szavait "kiforgatták". 
 
A bíróság a szerdai döntéshozatalkor úgy vélte, hogy a humorista "zavaros magyarázata nem volt meggyőző".  
 
A szerdai ítélethirdetésen sem Dieudonné, sem ügyvédje nem jelent meg.