Kétezer-ötszáz dzsihadistát likvidáltak Irakban

Haider el-Obejdi tábornok elmondta, hogy a katonaság sorra tisztítja meg az utcákat és épületeket a terroristák által hátrahagyott, házi készítésű robbanószerkezetektől.

Az iraki haderő májusban, félkatonai szervezetekkel összefogva és az Egyesült Államok vezette koalíció légi támogatásával kezdte meg Fallúdzsa ostromát.

Múlt pénteken sikerült behatolniuk a város központjába. Elfoglalták a kormányzati épületeket és a központi kórházat is.

Haider al-Abádi iraki kormányfő ezt követően győzelmet hirdetett. Katonai vezetők szerint ez a város 80 százalékának felszabadítását jelentette.

Abdul-Vaháb asz-Szaadi tábornok hétfőn az asz-Szúmaríja iraki hírtelevíziónak azt mondta: az ostrom kezdetén 3500-4000 dzsihadista lehetett a városban, akiknek mintegy hatoda lehetett külföldi. A tábornok elmondta: 1086 embert tartóztattak le. Az iraki hadsereg veszteségeiről Szaadi nem beszélt.

Az ENSZ adatai szerint Fallúdzsát és környékét a harcok kezdete óta 85 ezer polgári lakos hagyta el, menekülttáborokban keresve menedéket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága tudatta: további ezrek foghatják még menekülőre, az ellátásukra elkülönített pénz pedig vészesen fogy, s további 17,5 millió dollárra lenne szüksége a legalapvetőbb szükségletek azonnali ellátáshoz.