Közel harminc Nemzeti Dohányboltot raboltak ki az idén

2016 januárja és novembere között 24 trafikrablási eljárást zártak le.

Lapunk azért fordult adatigényléssel a rendőrség felé, hogy megtudjuk, hány trafikrablási üggyel kellett idén foglalkozniuk. Abból indultunk ki, hogy Pintér Sándor belügyminiszter legutóbb 2015. május 11-én egy parlamenti kérdésre adott válaszában közölte: a trafikrendszer 2013. július 1-i indulásától 2015. május 11-ig 878 esetben kellett bűncselekmények ügyében eljárást indítani. A kirívóan magas szám természetesen nem minden esetben jelentett rablást.

Az Alfahírt az ORFK úgy tájékoztatta, 2015-ben 39, 2016 első tizenegy hónapjában pedig 24, kimondottan rablási esettel számolhatunk.

Ugyanakkor mivel az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi rendszerből származó adatok minden esetben lezárt eljárásokat mutatnak, valamint azok nem az elkövetési idő, hanem a statisztikában való rögzítés időpontja szerint kerültek rögzítésre, ez a szám némileg alacsonyabb, illetve magasabb is lehet, mint ha naptári módszerrel határoznánk meg az esetek számát.

A tájékoztatásból viszont így is kiderült, hogy Budapesten megugrott a rablások száma, ugyanakkor Fejér megyében például a tavalyi 6 esetet idén eddig -a befejezett ügyeket tekintve- egyetlen egy sem követte.

Megyei lebontás, 2015-2016. XI.-ig:

A trafikrablások magas számát jellemzően egy, a koncessziós jog megtartásához szükséges, egyébként gyermekvédelmi szempontból megalkotott szabálynak szokás felróni. Eszerint előírás, hogy az üzlethelyiség külső felületére tekintve dohánytermék nem látható.

Ez a szabályozás felelős azért, hogy -mivel másképp nagyon nehéz lenne megoldani- a trafikosok lefóliázták az összes ablakot, ezzel egy olyan zárt teret hozva létre, ami kedvező a rablóknak, hiszen senki nem tudja, pontosan mi történik odabent.

Az egyébként is életszerűtlennek tűnő szabály törléséért évek óta lobbiznak, de néhány cinikus válaszon kívül a szabályalkotásért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sem tett érdemi lépéseket.

A trafikrablásoknak eddig egy halálos áldozata volt, 2015. április 22-én Kaposváron brutálisan meggyilkoltak egy 21 éves eladólányt, majd rázárták a boltot, így az esetre csak órákkal később derült fény.