Magas rangú rendőri vezetők bukhatnak a bőnyi gyilkosság miatt

Valaki hatalmasat hibázott, kérdés, hogy ki viszi majd el a balhét.

A lapunknak névtelenül nyilatkozó volt magas rangú rendőr beszámolója szerint az egész „cégben” (a szervezeten belül így nevezik egymás között a rendőrséget) a bőnyi tragédiáról beszélnek. Mindenki számára érthetetlen, hogy miért nem a TEK ment ki az idős férfi elfogására, amikor tudták róla, hogy fegyvere van és veszélyes lehet. Biztosra veszi, hogy személyi következményei is lesznek az ügynek. Úgy tudjuk: a Készenléti Rendőrség alá tartozó Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója, Bezsenyi Mihály dandártábornok széke inog, leválthatják posztjáról.

Belső vizsgálatot indít az NNI

A vizsgálat részeként tisztázzák a parancsnoki felelősség kérdését is, vagyis azt, hibázott-e valaki, amikor Bőnybe csak a nyomozókat küldte, és nem kérte a Terrorelhárítási Központ (TEK) támogatását, pedig tudhatták, hogy fegyverek lehetnek a szélsőjobboldali férfinál.

Az országos rendőrfőkapitányi posztra is kihathat az ügy

Információink szerint a Készenléti Rendőrség jelenlegi parancsnokát Dr. Balogh János vezérőrnagyot sokan Papp Károly, jelenlegi országos rendőrfőkapitány legesélyesebb utódjaként tartották számon. Leváltása ugyan nincsen napirenden, de a tragédia után valószínűtlen, hogy a jövőben lenne esélye az országos rendőrfőkapitányi kinevezésre.

Hol volt a TEK?

Az elmúlt években számos olyan eset volt, amikor a laikusok számára fölöslegesnek tűnt a TEK bevetése. Alig több mint négy esztendeje, a BME egyik hallgatója Luke Skywalker jelmezben egy élethűnek tűnő fegyverrel idétlenkedett az egyetemen. A vicc azonban rosszul sült el, volt aki nem értette a tréfát és kihívta a rendőröket. A segélyhívó központban a belügyi utasítás szerinti protokollt követték. Mivel a rendelkezésre álló információk fegyveres férfiről szóltak, így a TEK egységei irányították a helyszínre. Akkor ugyan vaklárma volt csupán, sokan mulatságosnak is tartották a kommandósok felvonulását. A szerdai tragédia azonban igazolja, hogy minden fegyveres és veszélyes személyről szóló bejelentést komolyan kell kezelni.

Ha Bőnyön is a megfelelő szabályzatot követte volna az NNI, akkor bizonyára elmarad a tragédia. Azért nem a TEK egységei vonultak ugyanis elsőként a helyszínre, mert senki sem szólt nekik.

Jelenleg a veszélyes bűnözők elfogására és ártalmatlanítására a TEK tagjai rendelkeznek megfelelő kiképzéssel és felszereléssel. Minden esetben olyan erővel lépnek fel, ami eleve minimalizálja a célszemély bármifajta ellenállását.