Mától élesben teszteli a Facebook a mégsem-dislike funkciót

A like egyeduralmát valóban megtörik, de dislike nem lesz, mutatjuk, hogy miket használhatnak már egyes felhasználók helyette. 

Hosszú évek óta van egy hangos tábor a legnépszerűbb közösségi oldal használói között, amelyik azt szeretné elérni, hogy legyen dislike ("nem tetszik") gomb is a like funkció mellett. Számos kezdeményezés indult már, hogy nyomást gyakoroljanak a Facebookra, mindezidáig sikertelenül. Egy ideje már hallani arról, hogy meghallgatásra talált a kérésük, de aztán kiderült, nem teljesen így van, Zuckerbergék továbbra sem vezetik be a dislike-ot, mást viszont igen.

Vita a dislike-ról

Akik mellette vannak, azok főként azzal érvelnek, hogy számos különböző jellegű bejegyzés jelenik meg, amelyekre a legkevésbé sem lehet azt mondani, hogy "tetszik", főként akkor, ha valamilyen felháborító vagy szomorú dologról van szó. Például egy haláleset, vagy ha valakit valamilyen kár, veszteség ér, akkor valóban elég furcsa azzal kifejezni együttérzésünket, hogy "tetszik". Ilyenkor sokan igyekeznek hozzászólásban jelölni is, hogy a "like" ezúttal nem azt jelenti, hogy "like", ami azonban rettentően idegesítő szokás. Ezért aztán a legtöbben inkább nem kedvelik az ilyen bejegyzéseket, ami által azonban nem ér el annyi emberhez, hiszen kevesebb az interakció. 
 
Akik ellene vannak, azok leginkább a "cyberbullying" jelenségre hívják fel a figyelmet, amely leegyszerűsítve a virtuális világban folytatott zaklatást jelenti. Lerágott csont, hogy a legtöbb fiatal már olyannyira a virtuális világban él, hogy sokkal veszélyesebb rájuk nézve, mint egy tapasztaltabb felnőtt számára. A közösségi térben olyan szabadon van lehetőség egymás oltogatására vagy éppen sztárolására, mint a való életben ritkán. Így a benne élő fiatalok sokkal sérülékenyebbek, sokkal inkább érzékenyen reagálnak a sértésekre, kritikákra. Olyannyira, hogy számos öngyilkosság is ezért történt, mert valakit olyan mértékben nevetség tárgyává tettek az interneten, hogy nem tudta elviselni. -.- A dislike ellenzői így attól tartanak, hogy egy nem kellően szilárd fiatal életét valóban tönkre lehet tenni azzal, ha - egy egyszerű példával élve - mondjuk a profilképére tömegével érkeznek a "nem tetszik" visszajelzések. Akár direkt ezzel szórakozó trollok részéről.

Hangulatjelekkel érzelmeket

Feloldva ezt a vitát, a Facebook úgy döntött, hogy érzelmeket lehet majd kifejezni az új funkció segítségével. Ezután már nemcsak "like" gomb lesz, de kifejezhetünk majd szeretetet, meglepődöttséget, szomorúságot, haragot, valamint lesz majd nevető és egy "yay" emotikon is, amit most fogalmunk sincs, hogy hogyan írjunk körbe. Ezek működése az alábbi videóban nézhető meg, amit Mark Zuckerberg töltött fel. 
 

 

A funkció egyelőre még hazánkban nem elérhető, egyelőre Írországban és Spanyolországban tesztelik, aztán, ha beválik, akkor terjesztik ki az összes felhasználóra. Kíváncsian várjuk, hogy mennyien fogják használni, mennyire lesz alkalmas valóban kifejezni legalább néhány érzelmet, és melyik lesz a legnépszerűbb hangulatjel. 
 
[[nid:175193]]