Mit kell tudni az elektromosautó-töltőkről? (x)

Mit kell tudni az elektromosautó-töltőkről? (x)

Napjainkban már nem ritkaság, ha elektromos autóval találkozunk az utcán. Nem véletlen, hogy egyre többen kezdenek el azon gondolkodni, hogy milyen típust szerezzenek be maguknak, hiszen költséghatékony és környezetkímélő közlekedési módszer.

Mind az elektromos, mind a hybrid változatoknak töltésre van szükségük, amit a legtöbb esetben otthon a garázsban vagy parkolókban végzünk el. Szerencsére akadnak olyan remek megoldások, amelyek háznál is energiahatékonyan, gyorsan és megbízhatóan használhatóak.

De mit kell tudni ezekről a típusokról? Mely márkában érdemes megbízni annyira, hogy tőlük válasszunk töltőt?

Elektromosautó-töltő alapok

Az Elektrikstore.hu elektromos töltőállomásainak köszönhetően olyan autótöltők tulajdonosai lehetünk, amelyek valóban hosszú távon nyújtanak megbízható működést. Ezekre a 21. században egyre több esetben van szükség, hiszen az utcai gyorstöltők lehetővé teszik az energiához való hozzájutást.

Egy saját töltőt viszont sokkal könnyebben és gyorsabban tudunk telepíteni, nem beszélve arról, hogy a konnektoros megoldásnál jóval kényelmesebben juttathatjuk energiához a gépjárművet. Nem csoda tehát, hogy az utóbbi időben egyre gyakoribbá vált az otthoni használata.

Az elektromos állomás nagy teljesítménnyel képes az autót tölteni. Teljesen biztonságosan használható, így kerülhetnek családi házakba, garázsba, társasházakba, de akár parkolókba is.

Gyakori, hogy munkahelyekre telepítik őket, ezzel egyszerűbbé és könnyebbé téve a hétköznapokat. Ahhoz viszont, hogy megtaláljuk, melyik a legjobb megoldás a számunkra, pár szempontot nem árt figyelembe venni.

Tippek fali töltő vásárlásához

Mindenekelőtt tudni kell, hogy a fali töltők lehetnek 22, 11, 7,4, valamint 3,7 kW teljesítményűek, valamint Type1 és Type2-es változatok egyaránt. A kínálatban kaphatóak plug and charge, illetve telefonos alkalmazással működtethető kivitelek, így bárki könnyedén megtalálhatja magának azt a modellt, amire valójában szüksége van az otthoni töltéshez.

A választáshoz kelleni fog az autó és persze az abba beszerelt akkumulátor típusa, de ennek megállapításához sokszor szakember bevonására is szükség lehet. Ennek oka, hogy az épületek elektromos hálózata, valamint a helyszíni adottságok sem biztos, hogy elbírnak egy erősebb otthoni töltőt. Ezek befolyásolják tehát azt is, hogy milyen telepítési lehetőségeink vannak.

Az ABB Terra AC elektromosautó-töltők típusa

Az egyik legnépszerűbb modell az ABB Terra AC töltőállomás, amely egy Type2-es, 11 kW teljesítményre képes fali modell. A háromfázisú eszköz beépített DC szivárgó áram mérésére alkalmas, ezáltal nem kell külön B típusú Fi-relé sem.

Kültéren és beltéren egyaránt használható, kiváló megoldás garázsba, annak falára, de használható parkolókban és közintézményeknél is. Ez az állomás 5 méteres kábellel lett felszerelve, így biztosan nem okozhat vele gondot autót tölteni.