Ahol kicsit máshogy szól a jailhouse rock: No-go zóna, mára a sitten is

A angol büntetés végrehajtási szakszervezet egyik vezetője szerint Gartree börtönében van egy komplett blokk, amit kisajátítottak maguknak az iszlám vallású elítéltek.

A részlegben a rabok saría törvénykezést vezettek be egymás között, és elkezdték társaik erőszakkal történő áttérítését.

Az eset azután került nyilvánosságra, hogy nemrég kiszivárgott: a brit büntetés végrehajtási intézetek gyakorlatilag dzsihadista továbbképzőközpontokként funkcionálnak, és csaknem 1000 olyan elítélt van, aki valószínűleg radikalizálódni fog börtönbüntetése alatt.

Egy nevét nem vállaló alkalmazott szerint a helyzet addig fajult, hogy a nem muzulmán elítélteket már képtelenség elhelyezni a dzsihadista többségű blokkban, mert fenyegetve érzik magukat.

Hatalmas nyomás nehezedik rájuk, hogy térjenek át, és ha nem teszik, annak erőszak a vége

- tette hozzá a megszólaló.

A megfélemlítésnek több formája is lehet: van, hogy muszlim társaik csak a pornográfiától tiltják el a vonakodó "hitetleneket", de akad olyan eset is, hogy valaki hetekig nem mert a zuhanyzó közelébe menni, mert csoportos nemi erőszakkal fenyegették.

[fb_pages_codes:immigration]

A névtelen forrás szerint az iszlamista foglyoknak külön szokás-, és szabályrendszerük van, a konfliktusokat pedig a saría szerint rendezik le egymás között.

"Tulajdonképpen a saját, párhuzamos börtönüket hozták létre odabent"

- tette hozzá a férfi.

A fejlemények hatására a brit hatóságok azt fontolgatják, hogy az összes iszlamista, vagy potenciálisan radikalizálódó elítéltet egy, legmagasabb fokú őrizet alatt álló komplexumba vonják össze, ahol megfelelő módon tudnák ellenőrizni őket.