Ez már bizony a kampány éve: 2017-ben egyszerre lesz rezsiharc és migráció!

És még csak január eleje van.

Az európai bürokraták azt vették a fejükbe, hogy betiltják a rezsicsökkentést - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: Brüsszel egyre jobban bele akar szólni gazdaságszervezési kérdésekbe, például energiaárakba, adókba, bérekbe. Szerinte azonban el kell érni, hogy ez ne történhessen így.

Orbán Viktor szerint a tervezett energiaunió is azt a célt szolgálja, hogy a tagállamok ne szólhassanak bele az energiaárak alakulásába.

A másik csata a betelepítés ellen lesz: meg kell akadályozni azokat a brüsszeli kísérleteket, amelyek a migrációval kapcsolatos nemzeti hatáskörök elvonását célozzák. Ezzel összefüggésben Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a kormány döntött az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról, amivel "nyíltan szembemegyünk" az Európai Unióval.

Végül a civilek (kivéve a CÖF)

A kormányfő beszélt arról is, olyan világban élünk, ahol a befolyásolási kísérletek gyakoriak minden országban és majdnem minden ország részéről.

A legfontosabbnak annak a lehetőségnek a megteremtését tartja, hogy minden magyar állampolgár tudhassa minden közéleti szereplőről, hogy kicsoda, honnan - külföldről vagy Magyarországról - kapja a pénzét, és ha külföldről, támasztanak-e vele szemben elvárást. "Átláthatóságot akarunk" - jelentette ki Orbán Viktor.

Mint ismert, ez a fajta átláthatóság nem vonatkozik a Békemenetet szervező, a valóságtól elrugaszkodó óriásplakátokat kihelyező Civil Összefogás Fórumra, illetőleg azokra a Soros-pénzekre sem, amelyeket a magyar származású milliárdos fideszes politikusok támogatására költött.