Kedden 4058 menekültet fogadtak a fővárosi pályaudvarokon

Kedden 4058 menekültet fogadtak a fővárosi pályaudvarokon

Az ukrajnai háború elől 2022. március 1-én 4058 menekült, köztük 532 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 37 ember, köztük 7 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a pályaudvarokon segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket, valamint biztosítják a közrendet. A menekültek ellátása, szállítása, elszállásolása érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - írja a police.hu.

Hétvégéig az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta tíz menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált a közlésük szerint. A Magyarország területére belépők meghatározó többsége határon túli magyar állampolgár volt vagy rendelkezett a jogszerű magyarországi tartózkodás feltételeivel, így nem volt indoka elismerés iránti kérelmük benyújtásának.

Lapunk hétfőn járt a Nyugati pályaudvaron, ahol több száz ukrán, kárpátaljai magyar, illetve a háború sújtotta országban tanuló afrikai diák próbált információhoz jutni. Helyszíni riportunkból (melyet ide kattintva olvashat) kiderül, hogy az Ukrajnából érkezetteket a Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársai segítik a pályaudvaron. Étellel, teával várják az érkezőket, és segítenek a továbbindulásban is. De nemcsak szervezetten fogadják a háború elől menekülőket: sokan magánszemélyként táblákkal angolul, oroszul, ukránul és persze magyarul jelzik, hogy segítenek az érkezőknek.

Hasonló a helyzet a záhonyi határátkelőnél is, ahol közvetlen kormányzati segítségnek kedden még nyoma sem volt, így a Magyar Református Szeretetszolgálat fogadta az Ukrajnából érkező menekülteket. A határra ellátogatva a háború elől menekülőktől megtudtuk, hogy nagyon sok család a katonai behívó miatt távozott, de olyanok is akadtak, akik a külföldön élő szeretteikhez mentek.

Hétvégén kollégánk a beregsurányi és a tiszabecsi határátkelőket is meglátogatta. Beregsurányon száz méterre a határtól a Magyar Vöröskereszt, valamint a Máltai Szeretetszolgálat állított sátrakat. Itt is feltűnő többségben voltak a nők és a gyermekek. Tiszabecsnél a Katolikus Karitász osztja az adományokat a menekülőknek, ahol a rendőrök profi módon igazgatták az autósokat, a gyalogosokat, így nem volt konfliktus.

Az elmúlt napokban több politikus is a menekültek segítségére sietett, így például Újpest alpolgármestere, Czigler László egy Kárpátalján élő magyar családnak szerzett ideiglenes lakást, míg Jakab Péter, a Jobbik elnöke vasárnap este önkéntesekkel a magyar-ukrán határra, Záhonyra látogatott, ahol élelmet osztott és egy ukrán családnak szintén szálláshelyet biztosított.